Изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека П.Р. Славейков“ ще

...
Изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека П.Р. Славейков“ ще
Коментари Харесай

Новата Варненска библиотека ще струва 40 милиона, преди това на терена ѝ ще направят подземен паркинг

Изграждането на нова постройка на Регионалната библиотека „ П.Р. Славейков “ ще коства към 40 млн. лв.. " Това не е строителство на една къща за книги, а голям план ", разяснява по време на съвещанието на ПК „ Архитектура и градоустройство “ основният проектант на Варна Виктор Бузев.

„ Можем да стартираме със строителството на подземния паркинг, който ще е на три равнища, а идната стъпка да е построяването на постройката. Оборудването и обзавеждането биха могли да са в обособена процедура и за тях да се търси европейско финансиране “, разяснява арх. Бузев. Община Варна би трябвало да предприеме първите стъпки най-късно до април следващата година, когато изтича разрешителното за градеж.

На съвещанието участва и арх. Александър Минчев – българският сътрудник на холандското архитектурно бюро, което беше определено с интернационален конкурс измежду 370 други. „ Новата постройка освен ще сплоти всички звена на библиотеката, които в този момент са пръснати на няколко места в града, и ще приюти богатата сбирка от издания на Република България „ Пенчо Славейков “. Тя ще бъде новото, съвременно пространство за културни, просветителни и обществени събития на Варна и ще е отворено за цялата варненска общност. Общата застроена повърхност на постройката е към 28 500 кв. м. От тях 11 200 кв. м са под земята паркинг на три равнища за 300 автомобила, който ще действа самостоятелно “, описа арх. Минчев.

Членовете на комисията се сплотиха към мнението, че варненци заслужават тази нова, съвременна среда за обучение и културни прояви и се ангажираха да спомагат за стартирането на нейната реализация.

Днес те утвърдиха ПУП-ПРЗ на парцели в к.к. „ Св. св. Константин и Елена “ и Западна промишлена зона. Съветниците дадоха единодушието си да се промени отреждането на парцел, който се намира в периферията на курортния комплекс, наоколо до пътя Варна – Златни пясъци. В истинския проект е записано, че върху имота може да се построи хотел, жилищна постройка и трафопост, но   заради смяна в капиталовите планове притежателите са поискали отреждането да бъде единствено за жилища и трафопост.

„ Заради близостта до пътя Варна – Златни пясъци “ парцелът не е атрактивен за строителството на хотел. Освен това постройките в съседство са жилищни кооперации, което евентуално също е повлияло върху решението на вложителите “, разяснява основният проектант на Варна. Той увери, че параметрите на застрояване не се трансформират. Те попадат в устройствена зона Ок с градоустройствени индикатори: компактност на застрояване до 30%, кинт – до 1,5, минимална озеленена повърхност – 50%, оптималната етажност – до 5 етажа.

Членовете на комисията утвърдиха и ПУП-ПРЗ на четири парцела по проекта на Западна промишлена зона – II част. Заради възражения от страна на притежателите и с решение на Административен съд – Варна тези терени са били извадени от ПУП-ПРЗ на целия ЗПЗ, гласуван през 2017 година „ Предвидено е ново систематизиране на въпросните парцели и още веднъж въвеждане на улична регулация в частта, в която е била съборена от съда. Собствениците са осведомени с измененията и имаме уверението от тяхна страна, че няма да ги апелират. Така проектът на Западна промишлена зона – II част ще бъде признат в неговата целокупност и ще може да се пристъпи към работа “, добави арх. Бузев. Допустимото застрояване там е за незамърсяващи индустриални и логистични действия, като са вероятни и високотехнонологични производства.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР