Изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека П.Р. Славейков“ е

...
Изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека П.Р. Славейков“ е
Коментари Харесай

Арх. Виктор Бузев: Изграждането на новата библиотека е кауза за цяла Варна

 Изграждането на нова постройка на Регионалната библиотека " П.Р. Славейков “ е идея за цяла Варна. Това не е строителство на една къща за книги, а голям план, разяснява по време на съвещанието на ПК " Архитектура и градоустройство “ основният проектант на Варна Виктор Бузев. Според него реализацията на плана може да се реализира на два или на три стадия, тъй като е много мъчно финансирането на сходна инвестиция в размер на към 40 млн. лв..

" Можем да стартираме със строителството на подземния паркинг, който ще е на три равнища, а идната стъпка да е построяването на постройката. Оборудването и обзавеждането биха могли да са в обособена процедура и за тях да се търси европейско финансиране “, разяснява арх. Бузев. Община Варна би трябвало да предприеме първите стъпки най-късно до април следващата година, когато изтича разрешителното за градеж.

На съвещанието участва и арх. Александър Минчев – българският сътрудник на холандското архитектурно бюро, което беше определено с интернационален конкурс измежду 370 други. " Новата постройка освен ще сплоти всички звена на библиотеката, които в този момент са пръснати на няколко места в града, и ще приюти богатата сбирка от издания на Република България " Пенчо Славейков “. Тя ще бъде новото, съвременно пространство за културни, просветителни и обществени събития на Варна и ще е отворено за цялата варненска общност. Общата застроена повърхност на постройката е към 28 500 кв. м. От тях 11 200 кв. м са под земята паркинг на три равнища за 300 автомобила, който ще действа самостоятелно “, описа арх. Минчев.

Членовете на комисията се сплотиха към мнението, че варненци заслужават тази нова, съвременна среда за обучение и културни прояви и се ангажираха да спомагат за стартирането на нейната реализация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР