Изграждането на нов граничен контролно-пропускателен пункт между България и Северна

...
Изграждането на нов граничен контролно-пропускателен пункт между България и Северна
Коментари Харесай

Брюксел ще финансира нов граничен пункт между България и Северна Македония

Изграждането на нов граничен контролно-пропускателен пункт сред България и Северна Македония и стимулиране на дребните и междинни предприятия в пограничните общини ще са главният приоритет на бъдещата трансгранична стратегия, която ще извършват двете страни с финансиране от Европейския съюз.

В сряда се състоя първото съвещание на взаимната работна група за създаване на програмата за трансгранично съдействие сред България и Северна Македония за интервала 2021 – 2027 година Домакин бе районното министерство, а съвещанието бе управлявано от зам.-министър Деница Николова, а от македонска страна съпредседател бе Димитър Ванчов от Министерството на локалното самоуправление.

"Изграждането и развиването на транспортната съгласуваност сред двете страни е изведено като главен приоритет, който ще усъвършенства в най-висока степен социално-икономическите характерности на граничните зони и ще покрие целите на Европейска комисия във връзка с развиването на районите. С финансиране по програмата се планува или построяването на граничния пункт „ Клепало “, при Струмяни, или разширението на граничния пункт „ Логодаж “ сред Станке Лисичково и Делчево. Коя мярка ще бъде подкрепена ще стане ясно от социално-икономическия разбор, който се изготвя сега. „ Политиката ни за развиване на двустранното съдействие е ориентирана към планове, допринасящи най-вече за икономическо развиване и капацитета в трансграничните територии “, разяснява Деница Николова.

По време на съвещанието на работната група стана ясно още, че се вкарват някои новости по програмата, като главните са понижаване на административната тежест със редуциране на равнищата за надзор, периоди за утвърждение на планове, контроли при осъществяването на плановете и други Ще бъде основан специфичен Фонд за дребни планове за поддръжка на бизнесмените за образование, възстановяване на индустриалния потенциал и други

До края на годината ще е подготвен социално-икономическият разбор и SWOT разбор, посредством които ще се оформи програмата при започване на 2020 година Догодина по това време тя би трябвало да бъде утвърдена. Все още не е ясна крайната й финансовата рамка, която следва да се гласоподава от Европейския парламент. В новия програмен интервал в България районните препоръки за развиване ще имат засилена роля за предоставяне на поддръжка за бъдещите планове по трансграничната стратегия, които да получат финансираме, стана ясно по време на форума. Мярката е част от метода на новата районна политика по отношение на локалните потребности и капацитети за развиване на районите, която ще организира държавното управление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР