Изграждането на най-големия фотоволтаичен парк в България остава под въпрос.

...
Изграждането на най-големия фотоволтаичен парк в България остава под въпрос.
Коментари Харесай

Изграждането на фотоволтаичен парк в района на Средец остава под въпрос

Изграждането на най-големия фотоволтаичен парк в България остава под въпрос . Това стана ясно през днешния ден след среща на регионалния шеф на Бургас Пламен Янев с поданици и притежатели на парцели в четирите села в Община Средец, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация.

Хората от селата Орлинци и Суходол показаха единодушие да се осъществя планът , само че при изискване, че % от сумата ще бъде разпределян непосредствено към тях . Според поданици на село Светлина, то ще бъде обградено от двете страни с фотоволтаици, залепени до дворовете на къщите. На срещата в село Светлина стана ясно, че в обсега на плана попадат пасища, за които има дълготрайни контракти и в които са вложени доста средства за разчистване и поддържане. Все отново, в края на диалога, хората споделиха, че има имоти, които са задоволително надалеч от селото, не се употребяват, и в случай че вложителят реши да строи там, биха разискали едно такова ново предложение.

Жители на с. Дюлево споделиха, че при тях не е имало среща с вложителя и Общината и не са наясно с елементи от плана. Голяма част от локалните се занимават с отглеждане на животни и пчеларство и съгласно тях, като се изключи че ще се наруши чистотата на природата, хората ще изгубят поминъка си .

Срещите в селата Светлина и Дюлево, където са и по-голямата част от земите, планувани за слагане на фотоволтаици, минаха при огромен интерес. Пламен Янев изиска да чуе от първо лице какви са терзанията на хората, тъй като фирмата-инвеститор твърди, че всички поданици са съгласни, а в това време той е получил подписка от близо 300 души, които се афишират срещу сходна инвестиция.

По думите на регионалния шеф от огромно значение е една инвестиция да е оптимално добре призната от локалното население. Според него тя би трябвало да подкрепя значително жителите, да не пречи на техния занаят и метод на живот.

" Общината и вложителят би трябвало да реализират по-голяма бистрота освен това капиталово желание, да се поправя планът, тъй че да получи всеобщо утвърждение. И това ще е в изгода както на жителите, по този начин и на самия вложител ", акцентира Пламен Янев.

Областният шеф се ангажира да сложи други въпроси пред кмета на Община Средец и пред представители на " Български пощи ", а точно - неприятна инфраструктура, проблеми с водоподаването и сметосъбирането, както и с пощенските услуги.

Припомняме, че по проект фотоволтаичният парк би трябвало да бъде построен на територия от 8 200 дка от община Средец. В тази връзка Общинският съвет одобри решение да промени предназначението им от обработваеми ниви и пасища, в подобаващи за съответната инфраструктура терени. Решението е спряно, откакто регионалният шеф го апелира пред съда.

През октомври тази година Областният шеф на Бургас спря решението за фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя. Това се случи след тъжба на четири села.
 Бургас се отхвърли да строи фотоволтаичен парк върху нивите на четири села
Бургас се отхвърли да строи фотоволтаичен парк върху нивите на четири села

Инвестиционното желание визира над 8280 дка земеделска земя
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР