Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база Св. Климент

...
Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база Св. Климент
Коментари Харесай

България изгражда модерна научна лаборатория в Антарктида

Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база " Св. Климент Охридски " на о.Ливингстън стартира в границите на 28-та българска Антарктическа експедиция. Очаква се лабораторията да бъде подготвена за три години и в нея учените ще учат скъпи биоложки мостри, изясни ръководителят на Българския антарктически институт и началник на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Лабораторията е нужна, тъй като откритите биоложки мостри би трябвало да се обработват бързо, вместо да се придвижват по цяла седмица в други лаборатории. Вероятността да се похабят е огромна.

Микроорганизмите са извънредно скъпи за науката. Само преди седмица предоставихме ледена риба, която е с антифриз вещество вместо кръв. Нейният скелет е по този начин изработен, че да устоя на екстремални температури. Изучаването на тези организми оказва помощ да се откри лекарство против неизлечими заболявания като рак и остеопороза. Така че този свят от организми би трябвало да се изследва на място, изясни Пимпирев.

Тази лаборатория ще бъде лицето ни пред науката на останалия свят, добави той.

Професорът описа, че построяването ще стане много мъчно. Всички нужни материали и структура с тегло 20 тона ще се придвижват от България с контейнери, понтони и лодки. Преди да бъде изпратена, лабораторията ще бъде съединена у нас, с цел да няма механически проблеми. След това ще бъде демонтирана и изпратена на части на ледения континент.

Президентът Румен Радев връчи през днешния ден националния байрак на участниците в 28-та Антарктическа експедиция на обичайната гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2 преди заминаването на учените за о. Ливингстън.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР