Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база Св. Климент

...
Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база Св. Климент
Коментари Харесай

Започва изграждането на научна лаборатория на българската полярна база

Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън стартира в границите на 28-та българска Антарктическа експедиция. Очаква се лабораторията да бъде подготвена за три години и в нея учените ще учат скъпи биоложки мостри, изясни проф. Христо Пимпирев - ръководител на Българския антарктически институт и началник на експедицията.

Президентът Румен Радев връчи през днешния ден националния байрак на участниците в 28-та Антарктическа експедиция на обичайната гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2 преди заминаването на учените за остров Ливингстън.

Първата група от 11 души потегля на 13 ноември за Антарктида. През декември ще заминат други 10 индивида, а през януари - още 8. В българската база този сезон ще работят и седем чужденци.
 БГНЕС
Тази година се означават 30 години наличие на българската просвета в изследването на Ледения континент.-->

Вече никой не се съмнява, че проучванията и наблюденията, които организират учените на Ледения континент имат основно значение освен за екологията, само че и за битката с климатичните промени, и за бъдещето на планетата Земя, и България има своето солидно присъединяване в тези значими за цялото човечество начинания, сподели в приветствието си президентът Румен Радев.

Той посочи, че за 30-годишното българско научно наличие на Антарктида, България се е утвърдила като един от водещите откриватели, дружно с водещи международни сили, в изследването и проучването на Ледения континент.
 БГНЕС
За тези 30 години с доста обич и безрезервност българските полярници сътвориха една дребна България на Ледения континент и всяка последваща експедиция надграждаше, уточни президентът. Президентът Радев сподели още, че построяването на съвременна лаборатория за научни проучвания ще бъде огромно достижение на българската просвета и ясно ще покаже, че България ще продължава да бъде измежду най-развитите страни, които сега изследват Антарктида.

Държавният глава посочи и продължаването на самодейността българските учени да работят взаимно с откриватели от други страни и добави, че това е отличен образец по какъв начин би трябвало да си взаимодействат нациите за намиране на устойчиви решения за бъдещето на планетата.

Проф.Христо Пимпирев означи, че българските учени вършат научни проучвания на Ледения континент дружно с всички велики сили, които може да имат и по-големи финансови благоприятни условия, само че по думите му там финансите не са значими, а е значимо другарството и взаимопомощта. Българските полярници тази година ще работят по осем научни плана от научната част на националната полярна стратегия - биоложки, геоложки и от региона на медицината.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР