Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци е изключително важно

...
Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци е изключително важно
Коментари Харесай

Министър Петкова открива строежа на хранилището Радиана

" Изграждането на Национално вместилище за радиоактивни боклуци е извънредно значимо за бъдещото развиване на българската нуклеарна енергетика ", сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на публична гала, с която бе даден старт на строителството на Националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни боклуци.

Началото на строителството беше намерено взаимно от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния шеф на ДПРАО Дилян Петров на площадка " Радиана ", намираща се в непосредствена непосредственост до АЕЦ " Козлодуй ".

" Изграждането на хранилището е наложително изискване за развиването на нуклеарната енергетика в България ", акцентира министър Петкова. По думите й при строителството ще бъдат спазени всички интернационалните стандарти и НХРАО ще бъде едно от най-модерните уреди в Европа.

 Започва градежът на Националното вместилище за радиоактивни боклуци
Започва градежът на Националното вместилище за радиоактивни боклуци

В региона на АЕЦ " Козлодуй "

Проектът за създаване на Националното вместилище за Радиоактивни боклуци се извършва от Държавното дружество " Радиоактивни боклуци ".

Съоръжението е предопределено за модифицирани и обезопасени радиоактивни боклуци, генерирани само на територията на България.

В НХРАО няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво. Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, планува се то да се експлоатира 60 години като през целия интервал ще се организира прецизен надзор както на площадката на оборудването, по този начин и на околната среда. След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години.

За първия стадий от построяването е обезпечено безплатно финансиране в размер на 143 млн. лева от Международен фонд " Козлодуй " посредством Европейската банка за възобновяване и развиване. Очаква се хранилището да бъде въведено в употреба през 2021 година

Изграждането на НХРАО е част от уговорките на България като страна-членка на Европейски Съюз, експлоатираща нуклеарни мощности.

Германо-български консорциум " Национално вместилище за радиоактивни боклуци " ще построява първия стадий от НХРАО, който включва 22 кафези за погребение на РАО. Водещ сътрудник в консорциума е NUKEM Technologies GmbH, включени са и четири български компании.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР