Изграждането на малки модулни реактори (SMR, small modular reactor) за

...
Изграждането на малки модулни реактори (SMR, small modular reactor) за
Коментари Харесай

Нов метод ускорява заваряването на модулите на ядрените реактори от 12 месеца на 24 часа

Изграждането на дребни модулни реактори (SMR, small modular reactor) за атомните електроцентрали може да бъде доста интензивен. Това става с помощта на изобретението на английската компания Sheffield Forgemasters. Нейните инженери съумяха да заварят модул за нуклеарен реактор за 24 часа вместо за нормалните 12 месеца. Тази проява на качества е значим стадий за английската нуклеарна енергетика, която в продължение на доста години беше в крах. През това време тя единствено произвеждаше реактори единствено за нуклеарни подводници, няколко пилотни електроцентрали и произвеждане на нуклеарно гориво.

Модулните нуклеарни реактори могат да подобрят успеваемостта на нуклеарната сила, трансформирайки нуклеарните електроцентрали от широкомащабен, дълготраен и безценен план в нещо, което може да бъде създадено в един цех. За разлика от съществуващите огромни реактори, SMR са стандартизирани по мярка. Те не изискват огромна повърхност или необикновено скъпи строителни работи. Те могат да се създават всеобщо, да се прибавят във тип на модули при възходящо търсене и елементарно да се модернизират.

Има и много минуси. Един от тях е неналичието на потвърдена технология за производството на модули за нуклеарните реактори, които изолират ядрото от външната среда. При потребление на обичайните технологии производството на подобен съд лишава повече от година. Специалистите от Sheffield Forgemasters са предложили различен способ на „ локализирано електронно лъчево заваряване “ (LEBW), написа New Atlas.

Този революционен способ съединява две части метал, като употребява високоенергиен развой на размразяване с мощен електронен револвер в изискванията на местен вакуум. LEBW разтопява и свързва съставените елементи с 95 % успеваемост и високо съответствие сред височина и широчина.

В резултат на това компанията съумява да завари комплициран модул с диаметър три метра и дебелина на стената 200 мм без никакви недостатъци и без високи разноски. Освен това заваръчната машина показва новаторска техника за започване и довеждане докрай на процеса на заваряване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР