Изграждането на жп линията София-Скопие е приоритет в отношенията между

...
Изграждането на жп линията София-Скопие е приоритет в отношенията между
Коментари Харесай

Московски: Изграждането на жп линията София-Скопие е приоритет


Изграждането на жп линията София-Скопие е приоритет в връзките сред България и Македония. Около това мнение се сплотиха по време на днешната си среща министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски Ивайло Московски е министър на превоза, осведомителните технологии и... към профила и министърът на превоза и връзките на Македония Горан Сугарески. Транспортната връзка сред Югозападните Балкани и кулоар Ориент/Източно-Средиземноморски е от значително значение за свободното прекосяване на пасажери и товари и за двете страни.



Реализацията на плана е обвързвана с обезпечаването на финансиране за построяването на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на изчезналия сектор от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница.

Министър Московски съобщи, че чака гаранции от македонска страна за създаване на трасето на тяхна територия.

Ивайло Московски акцентира пред своя сътрудник, че за програмния интервал 2014-2020 година по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ са обезпечени средства за цялостната подготовка на плана за рационализация на жп линията София-Перник-Радомир-Гюешево. При съществуването на финансов запас, строителството на железопътния сектор може да започва през 2020 година, добави още министър Московски.

Двамата министри се сплотиха към тезата, че бюджетите на двете страни мъчно могат да поемат цялата финансова тежест и е належащо със взаимни старания да се търсят външни вложения.

Горан Сугарески осведоми министър Ивайло Московски за напредъка на плана за построяването на нова железопътна линия от Крива Паланка до границата с България, като част от Общоевропейския кулоар VIII, от Радомир до Беляковци. От българска страна ще вземат участие специалисти, които ще следят дейностите и ще оказват подпомагане на македонската страна. Проектът ще се извършва наоколо до границата с България и в неговия обсег попада трансграничният тунел „ Деве Баир “.

Преди двустранната си среща двамата министри участваха в пленарното съвещание сред двете делегации, водени от министър председателите Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила и Зоран Заев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР