Изграждането на интегрирани центрове и хосписи за възрастни и хора

...
Изграждането на интегрирани центрове и хосписи за възрастни и хора
Коментари Харесай

Проф. Клисарова: Варна се нуждае от интегрирани центрове за възрастни и хора с увреждания

Изграждането на интегрирани центрове и приюти за възрастни и хора с увреждания е един от целите във Визията за Варна на коалиция „ Българска социалистическа партия за България “. Това разгласи претендентът за кмет проф. Анелия Клисарова по време на среща-дебат, на който участваха разнообразни неправителствени организации от конгрес „ Чуйте нашия глас “ – обединяване на организации за хора със специфични потребности.
„ Започнахме нещо значимо със закона за предучилищно и учебно обучение, така наречен приобщаващо обучение. С него обаче има доста огромни проблеми. Страдат деца, родители и учители. Няма задоволително опит и запас, логопеди и психолози. Длъжни сме да създадем дневни центрове на децата със специфични потребности, тъй като те се нуждаят от физиотерапия и рехабилитация, от експерти. Да, има деца, които се усещат доста добре в приобщаващото обучение, само че има и деца, за които е извънредно мъчно. Трябва да се погрижим точно за тях “, уточни проф. Клисарова пред присъстващите.
Другата доста значима тематика, която засегна тя, е какво става с тези деца, когато навършат пълноправие: „ Няма интегрирани обществени услуги за пълнолетни. Във Варна няма задоволително дневни центрове за възрастни хора, без значение дали имат или нямат увреждания. Липсват приюти. През идващите години би трябвало да се работи доста интензивно за решаването на този проблем и ние имаме упоритостта да го създадем “.
Кандидатът за кмет на Варна от коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ предложи и съответно решение за превъзмогване на неналичието от обществени служащи: " Университетите със обществени насоки да имат институции, където да се оферират обществени услуги. В тях студентите да се образоват и да практикуват по едно и също време. Ако имаме задоволително обществени служащи и задоволително ресурсни учители, хората със специфични потребности ще имат опция за развиване и изява “.
Над 100 срещи и диалози с близо 5000 души . По този метод минаха последните трийсетина дни на проф. Анелия Клисарова, претендент за кмет на община Варна от коалиция „ Българска социалистическа партия за България “. Тя уточни, че най-важната задача, която е сложила пред себе си, е да убеди варненци, че властта е във всеки един жител. “Това е нещо, което участва като дирек в нашата " Визия за Варна ". На мнозина това може да им звучи утопично. Аз обаче в действителност съм уверена, че е постижимо. Просто са нужни два съставния елемент – будни жители и кмет, който се вслушва в тях. С първото Варна разполага в обилие, а имам вяра, напълно скоро ще има и второто “, показа проф. Клисарова.

По нейните думи другата задача пред нея е била допустимо най-вече хора да се срещнат с " Визията за Варна ": „ Да схванат по какъв начин планираме да изградим детска болница в града и незабавен център в Аспарухово, по какъв начин всички учебни заведения ще минат на едносменен режим на образование, по какъв начин ще решим казуса с чистотата посредством основаване на общинска компания под директен надзор, по какъв начин ще спрем порочната процедура всички огромни планове да се разпореждат на няколко избрани компании, по какъв начин ще създадем Варна още веднъж зелен град, а в това време ще унищожаваме неналичието на паркоместа “.
Проф. Клисарова беше безапелационна, че множеството срещи с специалисти и експерти от разнообразни сектори са помогнали за надграждането на визията. „ Създаване на бранд на Варна, който да направи градът ни различим като известна целогодишна туристическа дестинация в международен мащаб; актуализация на общия организационен проект на града; реализирането на северна дъга, действителен околовръстен път на Варна, който да позволи проблемите с трафика; основаване на интегрирани центрове за възрастни хора. Това са единствено дребна част от акцентите, които обогатиха визията ни след всички срещи. Именно по този метод считаме да работим аз и моя екип през идващите 4 години ".
През отминалия месец Българска социалистическа партия съблюдава своето заричане за положителна и чиста акция. Всички пропагандни материали бяха направени в минимални количества и на рециклирана хартия с цел да не се замърсява в допълнение градът. Освен това партията застана зад общественото предприемачество, като рекламните материали бяха направени от хора с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР