Изграждането на газопровода, който ще транспортира природен газ от „Турския

...
Изграждането на газопровода, който ще транспортира природен газ от „Турския
Коментари Харесай

EADaily: Жалби спряха строежа на газопровода, който ще пренася газ от Турски поток през България


Изграждането на газопровода, който ще транспортира природен газ от „ Турския поток “ през България, не е почнало, което заплашва частичното му пускане до края на тази година. Според оператора на българската газопреносна система " Булгартрансгаз " решението за смяна на спечелилия в търга за създаване на 474-километров газопровод до сръбската граница е анулирано от Комисията за защита на конкуренцията след митинг на саудитския консорциум " Аркад ", написа EADaily /https://eadaily.com/ru//.

По-рано, през април, той бе разгласен за победител в състезанието, защото предложи най-ниската цена от 1,3 милиарда Евро и даде обещание да построи главната линия за 250 дни. Консорциумът обаче не даде нужната документи в точния момент, а в края на май стана ясно, че развиването и разширението на газовата инфраструктура в България ще се прави от италианската компания Bonatti S.P.A., немската Max Streicher S.P.A. и българското дъщерно сдружение на основаната в Люксембург Completions Development Sàrl, която е обвързвана с ТМК на Дмитрий Пумпански, тръбна металургична компания. РБК заяви, че " Газпром " торпилира строителството, а източниците на организацията обявиха, че българският контракт на обща стойност 1,4 милиарда Евро ще бъде получен от ТМК. В началото консорциумът изиска 1,6 милиарда евро за осъществяването на плана, а по-късно се съгласи на 30% отстъпка.

Въпреки това, построяването на продължението на турския поток към момента не е почнало, макар че до края на годината остават по-малко от 180 дни, а за построяването му ще са нужни 250. На 4 юли „ Булггартрансгаз “ заяви, че Комисия за защита на конкуренцията е отменило решението на компанията за промяна на саудитският консорциум " Аркад " като противозаконна.

" В този случай по-нататъшни дейности могат да бъдат следните: обжалване на решението по Наказателно-процесуалния кодекс № 741/27/06/2019 пред състав от трима членове на Върховния административен съд (IAC) в избрания 14-дневен период или подписване на съглашение с първия победител, " се споделя в известие на оператора на българската газотранспортна система. От компанията прибавиха, че като се има поради стратегическото значение на плана от позиция на обезпечаване на сигурността на доставките на газ освен за България, само че и за Европа и района в дълготраен проект, „ Булгартрансгаз “ ще проучва решението на регулаторния орган и ще вземе решение за следващи дейности. Във всеки случай, процесът ще отнеме минимум един месец, означават от " Булгартрансгаз ".

Любопитно е, че цялата конкурсна процедура е съпроводена от тъжби и това дава съображение да се допусна, че има ползи, които желаят да забавят построяването на газопровода за транспорт на газ от " Турски поток " през България. Първоначално търгът трябваше да завърши на 6 февруари, само че жалбата бе подадена от българското АД " Атоменергоремонт ", което искаше да взе участие в състезанието. След това “Аркад” се забави с подаването на документи, а в този момент, дружно със саудитския тръст, компанията J. Christoph E & P Service се опита да оспори избора на новия победител.

Заместник-директорът на Националния фонд за енергийна сигурност (НЕСБ) Алексей Гривач счита, че през цялото време всичко е замислено по този начин, че да се нарушат периодите за осъществяване на плана. – „ Времето е малко. Българското държавно управление би трябвало да прояви ексепдитивност “- споделя специалистът.

Както заяви EADaily, през януари " Булгартрансгаз " завърши търга за запазване на потенциал за доставка на газ за страната и пренос до Сърбия от 1 януари 2020 година. Предвижда се през идната година в прилежащата страна /Сърбия – бел. Ред/ да се доставят 4 милиарда Куб. М, а от 2021 година общият размер ще надвиши 12 милиарда Куб. Метра. „ Булгартрансгаз “ не разгласи спечелилите, само че е известно, че това са двама от тримата участници - „ Булгаргаз “, „ Газпром “ и швейцарската MET Group.

Причините за провеждането на търга бяха освен резервирането на потенциали, само че и приемането на задатък от доставчиците, за които " Булгартрансгаз " ще построи инфраструктурата.

Поради прекъсването на състезанието за създаване на българската инфраструктура за превозване на газ от " Турски поток " в България още през февруари започнаха да приказват, че страната няма да има време да извърши отговорностите си в точния момент и може да попадне под глобите на " Газпром ". Българският специалист Васко Начев съобщи пред локална телевизия, че обещанието за създаване на 474-километровия сектор от газопровода за 10 месеца е приказка. И това, по негово мнение, автоматизирано обрича страната на наказания от " Газпром ", който ще бъде заставен да употребяват украинския маршрут.

От медията напомнят, чепрез предходната година бе приключено полагането на морската част на " Турски поток ", в през тази година завършва сухоземното продължение в Турция. Едната линия на газопровода с потенциал от 15,75 милиарда кубически метра годишно е предопределена за Турция, а втората - със същия потенциал - за страните от Европа, в това число България. „ Турски поток “, който се чака да започва в края на 2019 година, ще може изцяло да размени балканския газопровод от Русия, който минава през Украйна. " Газпром " към този момент предизвести София за прекъсване на доставките по остарелия маршрут от идната година. Според «Укртрансгаз» през предходната година по това трасе са ттранспортирани 20 милиарда кубически метра газ. Съдейки по договорните цени, това е осигурило над 500 милиона $ доходи на оператора на украинската газопреносна система.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР