Изграждането на детска болница е тема, която се дъвче от

...
Изграждането на детска болница е тема, която се дъвче от
Коментари Харесай

Развръзка за новата детска болница: Избраха терен за строителството ѝ

Изграждането на детска болница е тематика, която се дъвче от години. На 100% е ясно, че планът за създаване на детска болница в двора на „ Александровска “, квалифициран от предходното държавно управление , не може да бъде изпълнен и остава само да бъде преустановен. Не може, тъй като постройката, която е трябвало да бъде обект на реорганизация и ремонт, не е била в Устройствения проект от 2011 година. Това не разрешава издаване на виза на планиране, т.е. на практика не може да бъде осъществен. Това разгласи на брифинг министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Ние не сме се отказали от построяването на такава болница. Коронавирус ни отклони от тази посока, само че в този момент още веднъж би трябвало да обърнем внимание на този проблем. Най-подходящото място за построяването на детска болница е в двора на болница „ Лозенец “ - разполага с над 160 декара терен , на който може да се строи, уточни здравният министър.

" В Плана за възобновяване и резистентност, който е към този момент в Европейски Съюз, ние сме заложили на този терен нда се сложи освен в страната, само че и първият в Европа протонен ускорител - това е апарат, който разрешава лекуване на онкологично заболели деца, както и възрастни. Самата болница е включена в проекта за въздушна незабавна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери ", разяснява още Кацаров.

По думите му, построяването на болничното заведение в най-хубавия случай ще отнеме 5 или повече години . " Затова обмислихме разновидността през това време, защото децата се лекуват в доста неприятни условия, те от години са такава - какви са стаите, леглата...затова взехме решение да реорганизираме Правителствена болница, тъй че по опция децата, които се лекуват в Специализараната детска болница да се реалокират в болница " Лозенец ", където изискванията са допустимо най-хубави, и като условия, и съоръжение. Този въпрос беше обсъждан в пленарната зала в Народното събрание и всички политически партии поддържаха концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата ", уточни той.

 
" Болницата има 238 кревати, предходната година са намалели на 183, от които използваемостта е под 50% . Там има потенциал да се одобряват всички кревати на Специализираната детска болница. За да се случи, би трябвало да има предварителна оценка и поправки, тъй че да може да се приготви и да се употребява наличния потенциал на болничното заведение ", разкри Кацаров.

" Сливайки Специализираната детска болница и " Лозенец " е значимо новата болница да резервира многопрофилния си темперамент - да има лекуване както за деца, по този начин и за възрастни пациенти. Няма да се приключва университетския темперамент на болничното заведение. Нашата цел не е да махнем обучителния развой в болничното заведение, а да го надградим. Нещо повече, при дребния брой пациенти, които се обслужват, е под въпрос качеството на образование в границите на лечебното заведение ", добави още Кацаров.

" Съветът на шефовете в " Лозенец " работи неприятно, има тежък спор сред двама души , непрестанно се заливат с компромати, там е основана недобра атмосфера, това се отразява в това число и на финансовия резултат на болничното заведение. Абсолютно несъмнено ще осмисли съществуването на такава болница. Реализацията на подобен план ще отнеме съгласно мен 5-6 месеца ", предвижда Кацаров. " Идеята е в този момент съществуващата Специализирана болница за деца да се реалокира в " Лозенец ", разяснява още здравният министър и уточни, че там ще се лекуват и възрастни хора, т.е. болничното заведение ще резервира и сегашните си функционалности.

Относно митинга на медиците от болница " Лозенец " по този въпрос, Кацаров посочи, че съгласно него става въпрос за неприятна информираност, защото едно от опасенията е, че ще се изгуби университетския темперамент на болничното заведение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР