Изграждането на дългообещаваната велосипедна алея по линията на бившото железопътно

...
Изграждането на дългообещаваната велосипедна алея по линията на бившото железопътно
Коментари Харесай

Строителството на Зеления ринг на София може би ще почне през 2022 г.

Изграждането на дългообещаваната велосипедна алея по линията на някогашното железопътно трасе от ВТУ " Т. Каблешков " в " Слатина " до гара " Пионер " може би ще стартира през 2022 година Това стана ясно през днешния ден от думи на кмета на София Йорданка Фандъкова при представянето на  проекта. Столична община към този момент е подготвена да извърши най-важното изискване, с цел да получи собствеността на терена под линията от сегашния му притежател -  дружеството Национална компания " Железопътна инфраструктура ", чийто принципал е транспортният министър. Условието е да има признат Подробен организационен проект на бъдещия така наречен Зелен кръг на София. Проектът за него бе показан от основния проектант на столицата Здравко Здравков.  

Велоялеята ще бъде с дължина 3 км., а широчината й ще е 3 м. при норматив от 2,5 м. за сходно трасе, сподели Здравков. По цялото трасе ще има озеленяване, като огромна част от него ще се засади в допълнение. Общата повърхност на парцела, който общината ще придобие, е 60,7 дка. НКЖИ ще резервира собствеността върху други 3 дка по протежението на новата велоалея и прилежащите към нея зелени площи. Върху тях ще се разположат търговски обекти - кафенето и магазини.

" Този план е обвързван с реализацията на изчезналите велосипедни връзки. След свързването на регионите " Слатина " и  " Изгрев " те могат да продължат по някогашната ж.п. линия през Борисовата градина, гара " Пионер ", НПЗ " Хладилника ", третата част на Южния парк и към други региони ", разяснява Здравков. Според него към този момент обрисуваното трасе ще е изцяло безвредно, защото по него няма да има пресичания с улици, с изключение на с няколко квартални в регион " Изгрев ".  

Площта на Зеления кръг, за който към този момент има създаден Подробен устройствен план, е над 60 дка, от които Столична община дават обещание повече от 30 дка да са зелени площи. Ако няма правосъдни обжалвания, процедурите по строителството може да стартират следващата година, разясни основният проектант. След това обаче думата взе кметът Фандъкова, която разясни, че по-реалистичният период за начало на дейностите е 2022 година " Практиката е посочила, че ще има редица спомагателни процедури по плана, в това число правосъдни, които аз чакам. Така че не бих се заела с това идната година да почне строителството. Смятам, че е реалистично и дори оптимистично 2022 година да стартира да се построява ", разяснява тя. Фандъкова сподели още, че е рано да се пресметна какъв брой ще коства изграждането на Зеления кръг, защото за момента бил подготвен единствено проектът за новата зона.   

За довечера е планувано публично разискване на оферти план. То ще се състои в зала " Универсиада " от 17.30 ч.. Две седмици по-късно ще има и второ разискване, което ще е заключително. Окончателното решение за бъдещия Зелен кръг на София ще се вземе от Столичния общински съвет. Засега по плана се получени няколко мнения и едно несъгласие. То е на Гражданската самодейност " За публичен и релсов превоз ". " Искането на тази самодейност е за възобновяване на градската железница такава, каквато е тя в проекта " Мусман ". През 1938 година обаче София е била с други размери и с много по-малко население. Автомобилите са били към 2 500 и транспортното обслужване е било посредством главно с ж.п. превоз. Възстановяването на околовръстната ж.п. линия през днешния ден е невероятно, тъй като продължението й през Южния парк към този момент е компрометирано. Имало е ж.п. гара при " Хемус ", която през днешния ден няма по какъв начин да се възвърне. Логиката на остарялата околовръстна ж.п. линия през днешния ден се организира от бъдещото трамвайно трасе по бул. " Тодор Каблешков " и третия градски кръг. Някогашната околовръстна железница през днешния ден ще се извърши посредством трамвай, който ще тръгне от  " Овча купел ", ще мине по бул. " България ", ще стигне до бул. " Черни връх ", след това " Симеоновско шосе " и метростанция " Г.М. Димитров ". В момента търсим метод по какъв начин трасето да мине през " Цариградско шосе ", с цел да стигне " Слатина ", разяснява Здравков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР