Изграждането на автомагистралите Хемус“ и Струма“ ще бъдат приоритет на

...
Изграждането на автомагистралите Хемус“ и Струма“ ще бъдат приоритет на
Коментари Харесай

„Хемус“ и „Струма“ ще бъдат приоритет на МРРБ и през 2018 г.


Изграждането на автомагистралите „ Хемус “ и „ Струма “ ще бъдат приоритет на Министерството на районното развиване и благоустройството и през 2018 година С „ Хемус “ е обвързвано бъдещето на Северна България, която изостава в развиването си от Южна България и поради неналичието на съвременни и бързи пътни връзки. Този дисбаланс би трябвало да бъде преодолян, с цел да се спре обезлюдяването на района, акцентират от ведомството на Николай Нанков.

Общата дължина на автомагистралата е 420 км. Към момента са построени секторите София – Ябланица и Белокопитово – Варна или общо 165 км. Очаква се следващата година в строителство да са още 75 км – от Ябланица до пътен възел Боаза, от Боаза до пътя Ловеч-Плевен, както и секторът Белокопитово-Буховци. По гледище на Министерство на регионалното развитие в националния бюджет за 2018 година са заделени в допълнение 85 млн. лева за построяването на тази основна пътна артерия.

За ускореното развиване на Северна България е значима и автомагистралата „ Русе –Велико Търново “. Подготовката на строителството й върви с бързи темпове. Предстои Министерството на околната среда и водите да излезе със мнение по отчета за Оценка на въздействието върху околната среда на плана и през 2018 година да започват процедурите за инженеринг и избор на реализатор. Новата автомагистрала „ Русе-Велико Търново “ може да бъде приключена през 2021-2022 година.

2018 година ще бъде решаваща и за автомагистрала „ Струма “. Очаква се Лот 3.3 от Кресна до Сандански да бъде подготвен с 6 месеца по-рано – още през ноември 2018 година Амбицията на Агенция „ Пътна инфраструктура “ е да влезе в график и с най-трудния сектор – през Кресненското дефиле. Най-късно до края на март следващата година би трябвало да е подготвена цялостната тръжна документи за избор на реализатори на проектирането, строителството и строителния контрол. Индикативният краен период за пускане на публичните поръчки е 30 април 2018 година и в случай че няма обжалване, в края на август би трябвало да има определени реализатори.

Много значим за връзките сред балканските страни и бързото напредване на трафика е и планът за рационализация на скоростния път от Калотина до София. Вече стартира подготовката за сектора от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до Сливница, който е с дължина 31 км и индикативна стойност 258,6 млн. лева Обществените поръчки за избор на реализатори на двете прави – от Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница се апелират, само че Комисия за защита на конкуренцията не е образувала произвеждане по жалбите и скоро поръчките ще бъдат оповестени наново.

Това е един от знаковите планове, стартирани по времето на кабинета „ Борисов 3 “. За интервала от 5 май 2017 година до момента беше дадена „ зелена “ светлина на вложения за над 1,5 милиарда лева Наред с секторите по „ Струма “ и „ Хемус “, по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година се ремонтират 193 км второкласни и третокласни пътища, като беше осъществена първа копка на обекти за 160 млн. лева Сред тях са пътищата Пловдив-Асеновград, Бучин проход-Берковица, Враца-Леденика и други. Предстои да бъдат предоставени още към 246 км, като общата стойност на вложенията по Оперативна програма “Регионално развитие” е 380 млн. лева

Много значима за повишение на сигурността на придвижване е реконструкцията на сектора Поморие - Ахелой с създаване на второ платно, както и строителството на обхода на гр. Ахелой, с което трафикът ще бъде изведен отвън града. Предстои през 2018 година да стартира построяването и на обхода на Поморие.

През 2018 година се чака взрив в санирането. Догодина ще бъдат санирани минимум 1000 здания със подписани в интервала 2015 - 2016 година контракти с Българската банка за развиване. Чрез Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Министерство на регионалното развитие влага и 624 млн. лева в просветителна и спортна инфраструктура в 416 учебни заведения, детски градини и висши образователни заведения. Всеки един от тези планове ще донесе доходи, ще сътвори работни места, ще генерира развиване и стопански напредък, означават от районното министерство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР