Изграждането на анаеробна инсталация в Благоевград е ангажимент на българо-немски

...
Изграждането на анаеробна инсталация в Благоевград е ангажимент на българо-немски
Коментари Харесай

Анаеробната инсталация на Благоевград е ангажимент на българо-немски консорциум

Изграждането на анаеробна апаратура в Благоевград е ангажимент на българо-немски консорциум, излиза наяве от съобщение на локалната администрация.
Договорът е на стойност 32 млн. лева с Данък добавена стойност. Подписан е с ДЗЗД „ Балканика Биогаз “, сътрудници в което са българското сдружение „ Балканика Енерджи “ АД (с 60% дял в него) и немската компания Bekon Gmbh (с 40% дял).
Тяхна задача е да изградят анаеробна апаратура в село Българчево с избран потенциал за вход 15 819 тона на година. Това съставлява 70% от всички генерирани хранителни боклуци на територията на РСУО Благоевград, 35% от всички генерирани зелени боклуци, 30% от всички генерирани дървесни боклуци и 10% от всички генерирани боклуци от хартия и картон.

Освен това консорциумът би трябвало да построи апаратура за компостиране на ферментационния артикул от изхода на инсталацията за анаеробно отнасяне, както и когенерационен модул за произвеждане на електрическа и топлинна сила.
Между другото, въпросът със сметището на Благоевград, в което ще депонират отпадъците си общо пет общини, към този момент е решен.
Припомняме, че новият кмет на Благоевград Румен Томов приключи процедурата за създаване на ново бунище през октомври месец предходната година, макар че бе определен реализатор. Това е консорциум „ Регионално хранилище – Благоевград 2019 “ с участници „ Център за преработване “ (с 66% дял в него), „ Ресурс Фонд “ и „ Еко Комюнити “ – с по 17% дял.
Мотивът на кмета бе, че поръчката е била неточно оповестена – еднолично от община Благоевград, в случай че в сдружението за ръководство на отпадъците влизат и общините Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Тоест, петте общини е трябвало да вземат решение за провеждането й. Консенсусното решение към оня миг беше тази активност да се извърши от общинската компания „ Биострой “ ЕООД – Благоевград. До контракт с нея обаче въобще не се стигна.
На 19-ти декември обаче ощетеният консорциум подаде тъжба в Комисията за защита на конкуренцията против решението за преустановяване на процедурата, която се произнесе в негова изгода.
Кметът не апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията във Върховния административен съд и през април подписа контракт със същия консорциум за сумата от 6,1 млн. лв. с Данък добавена стойност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР