Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да започне в най-кратки срокове.

...
Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да започне в най-кратки срокове.
Коментари Харесай

АБВ: АЕЦ Белене или ще внасяме ток от Турция

Изграждането на АЕЦ „ Белене “ би трябвало да стартира в най-кратки периоди. Ако това не се случи, България ще загуби своята енергийна самостоятелност. Ще бъде принудена да внася ток от Турция, което пък е директно обвързвано и с националната ни сигурност. Резервите ни в енергийно отношение, с които разполагаме сега, ще намалеят внезапно след 2030 година, когато страната ни няма да може да употребява повече въглищните си централи, които не дават отговор на европейските условия. Това съобщи по време на конференция водачът на АБВ Константин Проданов.

По думите му отчета на Българска академия на науките още един път ясно демонстрира, че атомната централа може да бъде преференциална на страната ни даже и при вземането на заем, обвързван с нейното създаване, защото сега лихвените проценти са преференциални. Той бе безапелационен, че интерес от външни вложители има, само че България би трябвало да резервира държавно присъединяване в АЕЦ „ Белене “, за което могат да послужат и активите, с които тя разполага, като реактори, друга техника и квалифицираната за оборудванията площадка.

„ Ако не рестартираме незабавно плана АЕЦ Белене и в случай че страната и ръководещите се забавят с още година-две за започване на градеж на нуклеарната централа – не България ще продава ток на Турция, а те ще ни продават на нас. Визията на АБВ е била извънредно поредна във времето. Ние постоянно сме били за създаване на нови нуклеарни мощности и за градежа съответно на АЕЦ „ Белене “. Първо поради равнището на планова подготвеност, което имаме в тази ситуация.

Фактът, че планът е лицензиран от Европейска комисия и че имаме построена площадка, поръчани, направени и доставени реактори, които сме си платили, значи също, че има една сума от към четири милиарда, която към този момент е вложена от страната в този план. Ако той бъде оставен като монумент на управническата ни отпадналост и занемареност, ще бъде най-лошото нещо, което може да се случи “, уточни той.

Проданов съобщи още и че построяването на АЕЦ „ Белене “ планува и съществено възстановяване на обществената среда в страната, защото е обвързвано с разкриването на доста повече от 10 000 добре заплатени работни места. „ Това са работни места за интервал от няколко десетилетия. За към 10 години тези работни места касаят построяването на плана. След това има към петдесет години интервал на употреба, а по-късно и няколко десетилетия извеждане от употреба. Тук приказваме за работни места, освен свързани директно с построяването и употребата на плана, а и със съпътстващи производства. Това ще докара до изцяло възкръсване на този район на България, който е измежду най-изостаналите в целия Европейски Съюз “.

В умозаключение Константин Проданов разгласи, че от АБВ ще предизвикват спор с специалисти в региона на енергетиката, както от България, по този начин и от чужбина. За присъединяване ще бъдат поканени и представители на „ Росатом “, както и специалисти от интернационалната атомна организация. Партията ще търси и среща с енергийния министър Теменужка Петкова, както и с парламентарните групи и парламентарната комисия по енергетика. Консултациите ще имат за цел отпадане на мораториума върху градежа на АЕЦ „ Белене “, гласуван от Народното събрание през 2012 година Важно изискване без което страната ни няма по какъв начин да се опита да притегли стратегически вложител.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР