Изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде изключително полезно за България.

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде изключително полезно за България. ...

Бъдещето на АЕЦ "Белене" - да има ли централа, да няма ли?.


Изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде изключително полезно за България. Около това мнение се обединиха в "Денят ON AIR" енергийните експерти Явор Куюмджиев и проф. Атанас Тасев. Според тях централата е необходима на страната ни, тъй като след няколко години ще трябва да бъдат затворени ТЕЦ-овете и това ще ни принуди да внасяме електроенергия от чужбина.

Според Куюмджиев изграждането на новата атомна електроцентрала ще отнеме поне 10 години. Освен това България ще трябва да представи и държавна гаранция, за да започне строежа ѝ.

"Няма как централата да бъде изцяло частна. Най-вероятно инвеститорите ще искат някаква форма на държавна гаранция. Инвестиционните компании, които имат интерес за строеж са руска и китайска. "Росатом" строи в момента 26 реактора в цял свят. Изграждането на АЕЦ "Белене" ще е дреболия за тях", каза той.

Проф. Тасев подкрепи колегата си и заяви, че проектът е изключително целесъобразен за страната ни. 

"АЕЦ "Белене" не може да бъде построен без Русия. Ядреният остров е на наша територия, но технологията е тяхна. Проблемът е дали руската страна ще се съгласи да инкорпорира чужда технология в неядрената част - турбини на американска компания", обясни енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

 
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg