Изграждане на нова газова междусистемна връзка между България и Северна

...
Изграждане на нова газова междусистемна връзка между България и Северна
Коментари Харесай

Желязков: Предвижда се изграждане на газова връзка между Петрич и Струмица

Изграждане на нова газова междусистемна връзка сред България и Северна Македония е разисквано на първото съвещание на Междуправителствената комисия за икономическо съдействие сред България и Северна Македония. Това сподели министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков на брифинг след съвещанието на комисията в Скопие. Съгласно договорености, които са били реализирани на междуправителственото съвещание сред двете страни, трасето на интерконектора ще бъде от Петрич до Струмица. В момента газопреносната мрежа на България е единственият източник на доставка на природен газ в Северна Македония. Около 0,8 милиарда куб. метра природен газ годишно изнася България към Северна Македония, уточни Желязков. Той добави, че Северна Македония демонстрира интерес и за вероятно дялово присъединяване в АЕЦ " Белене ", което може да стане посредством квоти за изкупуване на електрическа сила, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши добави, че за интерконектора сред Петрич и Струмица към този момент има подписано съглашение и страната му е заинтригувана този план да бъде осъществен. Същевременно Северна Македония е в развой на довеждане докрай на интерконектора й с Гърция. По въпроса за интерес на Северна Македония към плана АЕЦ " Белене " Бектеши отговори, че се преглеждат всички вероятни разновидности за вероятно присъединяване, в случай че този план бъде осъществен.

Министър Желязков заяви още, че са били набелязани съответни и ясни стъпки за поощряване на вложенията сред България и Северна Македония. Той осведоми, че е било обсъждано и съдействието в селското стопанство, околната среда и водите, енергетиката, превоза, телекомуникациите и туризма. Ще се беседва с обособените авиационни оператори, с цел да може в границите на туристическите пакети да се обезпечи въздушна линия сред Охрид и Варна, както и сред Скопие и София, посочи Росен Желязков. По думите му в началото това ще става в туристическите сезони. В началото на април, когато ще има междуправителствено съвещание на България със Северна Македония, ще бъдат подписани съответните съглашения и меморандуми в тези области, съобщи още българският министър на превоза, осведомителните технологии и известията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР