Изграждане на нов национален стадион включва предложението на единия от

...
Изграждане на нов национален стадион включва предложението на единия от
Коментари Харесай

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

Изграждане на нов народен стадион включва предлагането на единия от претендентите за концесията на летище София. Консорциумът " Витоша ", в който влизат Manchester Airports Group (MAG) и нейният сътрудник Beijing Construction Engineering Group (BCEG), възнамерява " самостоятелна и спомагателна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е отвън обсега на главната капиталова оферта от близо 1,5 милиарда евро ", се оповестява в информация до медиите.

Разширеното предложение е подадено пред Министерството на превоза. Консорциумът показва подготвеност да се включи в развиването на Airport City Sofia (Летищен град София), част от който да е нов народен стадион, отговарящ на категория 4 по стандартите на УЕФА. В спомагателния план влизат още комерсиална зона, магазини, зона за отдих и логистични уреди, " с цел да се основат спомагателни бизнес зони в София, както и такива за развлечения ".

Темата за построяването на нов народен стадион в София се разисква все по-усилено от септември насам. Преди дни основният проектант на столицата Здравко Здравков съобщи, че има четири благоприятни условия за местоположението му. През есента министър-председателят Бойко Борисов разгласи сегашния " Васил Левски " за непотребен и прикани за публично разискване за преместването му. По-късно Кралев заприказва за друга опция - с 30 млн. лева той да бъде приспособен даже за домакинство на международно състезание. Към днешна дата виновните институции още веднъж приказват за смяна.

Проектът на консорциум " Витоша " планува новият стадион да е мултифункционален и да е подготвен за възможното домакинство на България на младежките зимни олимпийски игри през 2024 година " Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде употребен както за международни шампионати, по този начин и от жителите за ежедневни спортни действия ", споделя Греъм Фъргюсън, шеф по корпоративно развиване за MAG. Изграждането на стадиона би попаднало в отговорностите на BCEG. Компанията е взела участие в доста от спортните уреди за олимпийските игри в Пекин през 2008 година, както и при построяването на националния стадион на Танзания и Стадиона на служащите в Пекин, се споделя в информацията.

Според изискванията на процедурата срокът на концесията на летище София е 35 години с опция за удължение, като победилият участник се ангажира да построи трети терминал, да разшири втория и вероятно да построи нова писта за периода на концесията. Трябва да бъдат вложени минимум 1,17 милиарда лева (600 млн. евро). Авансовото концесионно заплащане е най-малко 550 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР