Изграждане на газопровода е възложено срещу близо 150 млн. евро

...
Изграждане на газопровода е възложено срещу близо 150 млн. евро
Коментари Харесай

Първа копка и жалба за газовата връзка с Гърция

Изграждане на газопровода е предоставено против близо 150 млн. евро на гръцката компания J&P Avax.

© Цветелина Белутова Година след първичния проект министър председателите на България и Гърция - Бойко Борисов и Алексис Ципрас, ще създадат през днешния ден край Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа " първата копка на газовата връзка сред двете страни. Началото на строителните действия е леко помрачено от следващата тъжба против плана, подадена от българската компания " Топливо-2 " на Васил Щраков, която отпадна от конкуренцията за доставката на тръбите за газопровода.
Въпреки че въпросът занапред ще се преглежда от Комисията за защита на конкуренцията и по-късно от Върховния административен съд, построяването на интерконектора няма да стопира.

От плановата компания " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са държавният холдинг БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon, към този момент оповестиха, че газовата връзка е от изключително значим държавен интерес и ще изискат от Комисия за защита на конкуренцията да бъде позволено авансово осъществяване на контракта с гръцката Corinth Pipeworks Pipe Industry, част от групата Viohalco, която бе определена за произвеждане и доставка тръбите за газовата връзка.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Гръцки победител

В процедурата, почнала преди година и четири месеца, участваха 9 компании, само че да подадат предложения бяха поканени единствено три - с изключение на упоменатите към този момент Corinth и " Топливо-2 ", покана получи и турската Erciyas Celik Boru Sanayi. Последната обаче отхвърли да взе участие, а " Топливо-2 " бе отстранена от оценителната комисия на ICGB. Тогава от българското сдружение обявиха пред " Капитал ", че търгът е изопачен и разполагат с документи, които свидетелстват за предопределения избор на Corinth. Също по този начин от " Топливо-2 " показаха, че тяхната ценова оферта е била доста по-добра от гръцката (58.2 млн. евро), само че не оповестиха съответната сума.

Сега изпълнителният шеф на ICGB Теодора Георгиева споделя, че решението както за избора на Corinth, по този начин и за отстраняването на " Топливо-2 " е добре стимулирано и са налице задоволително учредения. " Разпоредбите на Закона за публичните поръчки дават опция на всеки участник, който не е склонен с решението на Възложителя, да потърси правата си в Комисия за защита на конкуренцията. Също по този начин, за случаи на отбрана на изключително значими държавни ползи, е планувана опция на авансово осъществяване на решението за възлагане на поръчката, при което възложителят може да разпореди и задейства поръчка даже и разглеждането на жалбата да не е завършило напълно с влезнало в действие решение ", се споделя в публично мнение на плановата компания. Прилагането на тази правна опция обаче може да има огромни финансови последствия, в случай че в последна сметка съдът реши, че жалбоподателят е бил прав.

Кратки периоди

Строителство на 183-километровата тръба сред Стара Загора и Комотини би трябвало да завърши за най-много 18 месеца. Договорът с Corinth е за интервал от дванадесет месеца, като първите доставки на тръби би трябвало да станат през септември. Самото създаване на газопровода пък е предоставено против близо 150 млн. евро на друга гръцка компания - " Джей енд Пи - Авакс " (J&P Avax).

Към момента резервираният потенциал за интерконектора е към 1.57 милиарда куб. м на година при благоприятни условия за 3 милиарда куб. м. Той е непокътнат от пет търговеца, като най-голямото количество - към 1 милиарда куб. м, е на държавната " Булгаргаз ". Това е природен газ, който ще идва по Южния газов кулоар (газопроводите TANAP в Турция и TAP в Гърция) от каспийския район и ще се продава от азербайджанската SOCAR, която също е резервирала потенциал, само че количествата са по-скоро алегорични с очакване за бъдещо повишение. Останалите потенциали са резервирани от гръцката DEPA, италианската Edison, както и американската Linde (за LNG).

За да действа интерконекторът оптимално е належащо и построяването на компресорна станция, която все още не е планувана. Поради това има действителна заплаха новият газопровод да не успее да извърши задачите си за диверсификация на доставките на природен газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР