Изграждане на електроцентрали за водород от типа (Power to X),

...
Изграждане на електроцентрали за водород от типа (Power to X),
Коментари Харесай

Електроцентрали на водород заложени в енергийната ни стратегия до 2030 г.

Изграждане на електроцентрали за водород от вида (Power to X), както и на нови 2 000 MW нуклеарни мощности са включени в енергийната тактика на България до 2030 година Приоритетът е записан в плана на детайлизирана тактика по Приоритет 4 " Кръгова и нисковъглеродна стопанска система " на Националната стратегия за развиване " България 2030 ", който е оповестен в Портала за публични съвещания. „ Новата мощ дружно с употребата на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " ЕАД, ще способства за енергийната сигурност на страната и района “, се споделя в документа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Основната цел на целта ще е повишението на ресурсната - и в частност енергийната - продуктивност, при следване на правилата на кръговата стопанска система и стимулиране внедряването на нисковъглеродни, ресурсно ефикасни и безотпадни технологии.

За осъществяване задачите за повишение на междусистемната съгласуваност и развиване на конкурентен електроенергиен пазар, и консолидираното му към общия европейски енергиен пазар, тактиката планува да бъде построен нов въздушен междусистемен електропровод сред България и Гърция; междусистемна електрическа линия сред България и Румъния, включваща създаване на нов електропровод 400 kV сред п/ст " Добруджа " и п/ст " Бургас " ; построяването на нов двоен междусистемен електропровод 400 kV сред България и Сърбия; хидро-помпено акумулиращ план в България - Яденица.

Мнения по плана се събират до 25 август тази година.

В плана е записано още, че ще се проучва нуждата от въвеждането в употреба на заместващи мощности на природен газ, опциите за това и нужните ограничения за стимулиране на такива вложения.

Ще се отчетат събитията и вероятностите за работа на топлоелектрическите централи, употребяващи въглища. Въвеждането в употреба на заместващи мощности на природен газ може да се окаже от извънредно значение освен за покриване на оптималните товари в системата, а и за обезпечаване на базовото ползване. Въвеждането в употреба на мощности за производството на електрическа сила от природен газ, употребяващи газови турбини с висока маневреност, обезпечава спомагателни благоприятни условия за балансиране на електроенергийната система.

Предвижда се да бъдат въведени ограничения, свързани с развиването на енергийната инфраструктура, поддръжка за консолидираното в електроенергийните мрежи на електрическата сила, създадена от възобновими източници, както и от по-широкото потребление на интелигентни системи за предпазване на сила. Ще бъдат осъществени ограничения за възстановяване на устойчивостта на районните и националните енергийни системи и за повишението на мрежовата осведомителна сигурност на енергийната система на страната, е записано още в плана. Реализирането на такива ограничения ще докара до по-пълното потребление на електрическата сила, създадена от възобновими източници, с помощта на нейното по-лесно консолидиране в електроенергийната система. За постигането на задачата от минимум 15% междусистемна електроенергийна съгласуваност ще бъдат осъществени планове от общ интерес и спомагателни инициативи
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР