Изграждаме специални места за разделно събиране на отпадъци в кварталите

...
Изграждаме специални места за разделно събиране на отпадъци в кварталите
Коментари Харесай

В София изграждат зелени острови за разделно събиране на отпадъци

Изграждаме специфични места за разделно събиране на боклуци в кварталите - зелени острови. Целта е да увеличим разделното събиране на боклуци с дейното присъединяване на жителите. Планираме да включим нови квартали към пилотните планове за разделно събиране. В такива планове вземат участие 2300 семейства от „ Надежда “ „ Овча купел “ и „ Кремиковци “. Това заяви столичният кмет и претендент за нов мандат от коалиция ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Йорданка Фандъкова на среща с жители в „ Надежда “.

Там при блоковете 151, 152 и 160 са обособени 5 зелени острова с контейнери за разделно събиране на боклуци, до които имат достъп по 300 семейства. Гражданите разделят 4 вида боклуци - от опаковки, стъкло, хартия и хранителни боклуци. Всички контейнери са оборудвани с сензори за запълване на размера.

„ Обновяваме и междублоковите пространства. Изградихме нови алеи и детска площадка. Това е сполучлив модел за по-чиста, подредена и актуализирана градска среда в кварталите “, сподели Фандъкова.

Разделното събиране на отпадъците в „ Надежда “ е по план за стимулиране на гражданското присъединяване в процеса на преработване. Така се търсят сполучливи модели за разделно събиране в квартали с многофамилни жилищни здания.

85% от отпадъците на София към този момент се оползотворяват, с помощта на интегрираната система за преправка на боклука. От него се създават еленергия и компост, отделят се и материали за преработване. От работата на завода за боклуци досега столицата е икономисала над 52 млн. лева от такси за депониране. Над 2,6 млн. лева са приходите от продажба на рециклируеми материали.

Фандъкова посети и обновеното междублоково пространство при блоковете 20-22 в ж.к. „ Свобода “.

На срещите в регион „ Надежда “ участваха и претендентът за кмет на регион „ Надежда “ Димитър Димов, повдигнат от коалиция ГЕРБ-СДС, както и претендентите за общински съветници Стефан Марков, Татяна Георгиева и Цветомир Паунов – административен секретар на ГЕРБ. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР