Изгражда седми национален център, със собствени технологииСуперкомпютърната мощ на Китай

...
Изгражда седми национален център, със собствени технологииСуперкомпютърната мощ на Китай
Коментари Харесай

Китай увеличава суперкомпютърната си мощ

Изгражда седми народен център, със лични технологии

Суперкомпютърната мощност на Китай се разраства и от ден на ден разчита на лично създадени технологии (източник: www.gov.cn )

Китай има сега шест национални центъра със суперкомпютри и възнамерява създаване на седми, заяви Data Center Dynamics, базирайки се на обява на Министерството на науката и технологиите на страната.

Вече настоящите центрове са в градовете Тиендзин, Дзинан, Шънджън, Гуанджоу и Укси. Новият суперкомпютърен комплекс ще бъде построен в Джънджоу, евентуално като уголемение на локалния университет, и ще има продуктивност 100 петафлопа – той се нарежда като система от така наречен „ до-екзапфлопов ” клас.

Китай към този момент е почнал създаването на суперкомпютри от екзафлопов мащаб, само че стартирането им е въпрос на по-далечна вероятност. Системата в Джънджоу няма да предложи върхова продуктивност, само че пък ще влезе в употреба още през първата половина на 2020 година
още по тематиката
Новият суперкомпютър ще се базира на лични разработки на Китай. В известието от министерството се акцентира, че „ Китай научи този урок за себе си ”. Очевидно, националните суперкомпютри на страната не би трябвало да са подвластни от задгранични технологии.

Китай има три лични технологии за суперкомпютри – това са процесорите ShenWei 26010, Matrix-2000+ и Hygon, които са клонинги на AMD Zen. В последния случай технологията не е изцяло лична разработка, само че процесорите се създават и управляват изцяло в страната.

В същото време суперкомпютърните центрове в Китай към момента не са изцяло натоварени. Наблюдава се предпочитание за огромни планове, които изпреварват актуалните потребности. Потенциалът на суперкомпютрите може да не бъде усвоен, макар че тези планове гълтам големи запаси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР