Изговориха се много неистини по повод проекта за обновление на

...
Изговориха се много неистини по повод проекта за обновление на
Коментари Харесай

Арх. Ковачев: Проектът за Борисовата градина е с най-малка намеса в парка

Изговориха се доста лъжи във връзка плана за обновяване на Борисовата градина, като една от главните е, че ще се режат доста дървета. Това сподели в студиото на „ Лице в лице ” арх. Атанас Ковачев - създател на плана.
Нашето предложение беше определено от 16-членно жури и беше наречено най-консервативният план в смисъл, че е най-щадящият и с най-малка интервенция в парка. Основното ни предпочитание беше да възстановим тогавашния искра на Борисовата градина, да върнем обществения й темперамент, добави Ковачев.

В плана му се планува строителство под формата на възобновяване на архитектурни размери. Такива са три здания на бившето Климатично учебно заведение, не съществуващо от десетилетия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова не поддържа плана, а в този момент следва да се разиска и тематиката, обвързвана с всяка форма на ново строителство.

Арх. Ковачев уточни, че един от главните проблеми на парка е, че доста от терените в интервала на прехода са трансформирали своите притежатели.

Днес там има всички типове собствености – държавна, общинска и частна, което не би трябвало в един парк, изключително с най-висока степен на отбрана – резерват, да има частна благосъстоятелност, разяснява той.

Ковачев изясни и че неговият план е формиран от младежи, а и планува извеждане на колите от парка, както и изграждане на под земята паркинг, като се отстрани автокъща „ Капитолия”.

Архитектът означи също и че няма да се отстранява „ Маймунарника”, само че ще се вкарат някои ограничавания след 22 часа, с цел да е по-тихо в региона.

Искаме да възстановим Климатичното учебно заведение, което може да е зелено учебно заведение, добави още той.

Но това е вероятно възобновяване, по остарели фотоси, няма да е с разширение, тази концепция предстои на проверка, сподели още арх. Ковачев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР