Изговорените думи не оставят физически следи, така че установяването на

...
Изговорените думи не оставят физически следи, така че установяването на
Коментари Харесай

Кой е най-старият език, който все още се говори и днес

Изговорените думи не оставят физически следи, тъй че установяването на произхода на даден човешкия език може да бъде сложна задача. Освен това езикът е в непрекъснато придвижване, като думите и тяхното значение се трансформират и трансформират с всяко потомство. Поради това би било неправилно да се уточни един като най-старият в света.

Въпреки това съществуват редица антични езици, които се приказват и през днешния ден – и всички те осветляват забавна част от човешката история.

 Silwan-inscr

Надпис върху камък на иврит от VII век пр.н.е., открит в Йерусалим

Еврейският е на повече от 3000 години, като първите му форми се появяват в текст към 1200 година прочие Първоначално е употребен единствено от религиозни учени, само че в последна сметка се трансформира в всекидневен на античните израилтяни.

Около 400 година прочие н. е. ивритът престава да бъде постоянен приказваме език и доста малко остава да се трансформира в мъртъв. Но възходът на ционизма в модерната ера подсигурява възраждането му и в този момент той се приказва от 9 милиона души, най-много в Израел, където е и формален.

Съвременният език се разграничава от библейската версия, както може да се чака след хиляди години, само че е допустимо да се открият директни връзки сред двата (както също може да се очаква…).

Санскритът е още един език, зародил в древността от религията, който служи като език на ведите -свещените трудове на индуизма – както и на историческите текстове на будизма и джайнизма. Хиндуистките текстове са написани към 1200 година прочие н. е., което значи, че историята на езика датира отпреди повече от 3000 години.

В някаква форма той се приказва и през днешния ден, въпреки и най-вече от индуистките свещеници по време на религиозни церемонии. Смята се, че по-малко от 1 % от индийците приказват този език, като единствено 14 000 души го дефинират за главен.

Наследството му обаче продължава да живее. Санскритът принадлежи към необятно семейство, известно като индоевропейски езици, което значи, че има ясни връзки с британския, френския, португалския, испанския, съветския и доста други, необятно публикувани в Европа.

Около 80 милиона души към момента приказват тамилски като всекидневен език, което е много впечатляващо, като се има поради, че най-ранната тамилска литература – Толкапиям – е датирана от 300 година прочие Говори се най-вече в Шри Ланка и в най-южния щат на Индия.

Под една или друга форма гръцкият език се употребява най-малко от 1300 година прочие Класическата му форма се разграничава доста от езика, който се приказва през днешния ден в Гърция, макар че множеството свободно говорещи би трябвало да могат да вдървен елинистичния гръцки от предишното.

Въпреки това форми като атическия акцент, една от най-старите, говорени от хора като Сократ, евентуално ще бъдат към този момент прекомерно далечни, с цел да могат днешните хора да ги схващат добре.

Арабският език е играл извънредно значима роля в международната история. Ранните му форми датират още от VIII в. прочие н. е., само че през вековете езикът претърпява обилни промени, най-много сред III и VI в. от н.е.

Той се появява за първи път в северозападната част на Арабския полуостров и е член на семитското езиково семейство, което включва още иврит и арамейски. Като главен език на ислямските религиозни текстове, през днешния ден към 371 милиона души по света приказват арабски като майчин. Много повече хора обаче го приказват като втори език заради смисъла му за исляма.

Не съществува обединен китайски език, макар че болшинството от хората в Китай приказват модерна стандартизирана форма на мандарин. Съществува и сбирка от районни диалекти, които към момента са необятно публикувани, като юе (кантонски), сян (хунски), мински акцент, гански акцент, уански акцент и кедзя.

Всички те обаче могат да бъдат проследени обратно до архаичния китайски език. Някои от най-ранните известни случаи на потребление на китайски писмени знаци са открити в черупки от костенурки, които датират от най-малко 1123 година прочие н. е., което допуска, че писменият език съществува от повече от 3000 години. Оттогава той се е разнообразил и развил доста, само че въздействието на тази антична езикова система към момента може да се долови и в актуалната му версия.

 Carolus Linnaeus (cleaned up version)

Карл Линей

Латинският език е различен език, който има голямо историческо значение. Протоиталийският еволюира в старолатински към 750 до 100 година прочие н. е., който в последна сметка се трансформира в класическия латински, употребен в късната Римска република и ранната Римска империя сред 100 година прочие н. е. и 450 година от н. е.

Към VI-IX в. сл. н. е. езикът еволюира в актуалните романски езици, като италиански, испански, португалски и френски.

Въпреки че към този момент не се употребява като първи език на никое място, той съумява да не почине напълно с помощта на огромния интерес към античните текстове и на огромното му въздействие върху европейската просвета, в това число избора на латинския език от Карл Линей за таксономията – системата за именуване на организмите в науката.

Еускера се счита за най-стария жив език в Западна Европа. Около 700 000 души към момента го приказват в Страната на баските – самостоятелна общественост, ситуирана в Пиринеите сред границите на Франция и Испания.

Точната му възраст е мистерия, защото не е обвързван с нито един от другите съществуващи езици. Това обаче го прави забавен за проучване от лингвистите, защото е един от дребното оживели езици на Европа преди тя да бъде залята от индоевропейските.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР