Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края

...
Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края
Коментари Харесай

Десислава Танева: Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края на ноември

Изготвянето на наредбата за трюфелите би трябвало да завърши до края на ноември. Това сподели по време на чуването си в Земеделска комисия отрасловият министър Десислава Танева.

Тя отговори на въпрос на депутата от „ Обединени патриоти “ Александър Сабанов.

„ Има настояща работна група за смяна в наредбата, която урежда регулацията за добива на недървесни горски артикули, в която ще бъдат препоръчани текстове, които уреждат и добива на трюфели. На процедура тази активност сега е отвън всякаква регулация “, изясни Танева.

Защо трюфелите са толкоз скъпи?

Мотивите за основаването на този нормативен документ са опустушаването на естествените залежи на скъпата гъба у нас посредством неправилното ѝ изваждане от събирачи.

В законопроекта за трюфели са изброени типовете, които се срещат в нашите гори. За всеки тип е избран период, в който гъбите могат да се събират след приемане на позволителен документ. Разрешителното се издава след възнаграждение на такса към Изпълнителната организация по горите и след показване на уверение за дееспособност, издадено от съсловна организация, която провежда обучителни курсове.

Събирането на трюфели отвън посочените интервали ще се глоби с 1000 до 5000 лева, а при наново нарушаване от 5000 до 10 000 лева

Българин е санкциониран с 18 600 лева за противозаконен експорт на трюфели от Турция
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР