Изготвянето на европейска стратегия към Китай трябва да започне с

...
Изготвянето на европейска стратегия към Китай трябва да започне с
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен призовава за нова стратегия спрямо Пекин

" Изготвянето на европейска тактика към Китай би трябвало да стартира с трезва оценка на актуалните ни връзки и на стратегическите планове на Китай ", добави тя, като в същото време акцентира, че да не се ангажираме с Пекин не е " нито осъществимо, нито в полза на Европа ".

Фон дер Лайен се концентрира върху икономическите опасности за Европейски Съюз и по какъв начин Европа би трябвало да реагира на тях. Тя съобщи, че 9% от износа на Европейски Съюз отива в Китай, до момента в който повече от 20% от вноса идва от азиатската страна. Въпреки че този дисбаланс се усилва, по-голямата част от търговията не съставлява риск, сподели тя. В някои области обаче има опасности за икономическата или националната сигурност, добави фон дер Лайен. В този случай връзките би трябвало да бъдат уравновесени. Според фон дер Лайен е належащо да се подсигурява, че икономическите връзки предизвикват процъфтяването и на двете страни.

Въпреки това тя посочи и китайските политики на заплашване и принуждаване: " Точно както Китай ускорява военната си позиция, той ускорява и политиките си на дезинформация и стопански и търговски напън. Това е целенасочена политика, която цели да накара други страни да се съобразят и съгласят с нея ", съобщи фон дер Лайен.

През 2021 година Китай реагира яростно на опитите на Литва да развие по-тесни връзки с Тайван и изключи балтийската страна членка на Европейски Съюз от митническата си система.

Във вторник Европейският парламент и 27-те страни членки на Европейски Съюз се споразумяха за нов предпазен механизъм за предотвратяване от стопански напън. Сред вероятните отговори в границите на механизма са премахване от единния пазар на Европейския съюз и от публични поръчки, както и наказателни мита за страни отвън Европейски Съюз, които се пробват да се намесват в процеса на взимане на политически решения в Европейски Съюз.

Премиерът на Испания показва страната си като " благонадежден сътрудник "

Докато председателката на Комисията желае " да понижи риска, само че не и да се откъсне от Китай ", испанският министър-председател Педро Санчес отиде в Китай седмица преди нея и показа Испания като " благонадежден сътрудник " за вложения, както и за многостранно съдействие при разрешаването на спорове и търсенето на мир.

Основният аспект на речта на Санчес на церемонията по откриването на Икономическия конгрес в Боао, който се счита за азиатския Давос, беше политическото и икономическото доверие в Испания. Санчес акцентира смисъла на икономическото съдействие и се застъпи за свободна, уравновесена и обективна търговия, както и за отменяне на протекционистичните трендове. Той съобщи, че неотдавнашните вложения на огромни китайски строителни групи в испански инженерни компании са основали благоприятни условия за създаване на взаимни планове в Латинска Америка. Санчес също по този начин насърчи по-нататъшното задълбочаване на това съдействие, " като се зачита суверенитетът на всяка страна и се съблюдават разпоредбите ".

Това значи да се сътвори постоянна правна рамка, която да разрешава на локалните и задграничните компании да се конкурират при равни условия - сподели той и добави, че връзките сред Европа и Китай не би трябвало да бъдат конфликтни, защото има доста благоприятни условия за съдействие в изгода и на двете страни.

Санчес посочи, че двустранната търговия сред Испания и Китай се е удвоила сред 2017 година и 2022 година и доближава 57,7 милиарда евро, като добави, че Китай е първи по величина снабдител на Испания и най-големият пазар в Азия за испанските сдружения. Броят на китайските жители и сдружения, които посещават Испания или работят там, се усилва доста.

Инициативата на Китай " Един пояс, веднъж "

През 2013 година държавният и партиен водач Си Цзинпин започва инфраструктурната стратегия " Един пояс, веднъж ", предвиждаща вложения в размер на милиарди евро и възнамеряваща да сътвори търговски коридори по суша и по море. Това включва дялове в редица значими пристанища по транспортните направления за търговия към и от Китай.

Китайската държавна компания " Коско ", немската логистична компания Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) и пристанището на Хамбург към този момент 18 месеца чакат окончателното утвърждение за вложение в контейнерен терминал в немския град.

През 2019 година Италия стана първата и единствена страна от Г-7, която утвърди противоречивата самодейност " Един пояс, веднъж ". Китайските вложители се концентрираха основно върху стратегическите пристанища в Триест, Венеция и Равена. Договорът за съдействие, подписан по време на държавното посещаване на Си в Рим, провокира безпокойствие във Вашингтон и Брюксел, които виждат в самодейността метод Пекин да придобие въздействие върху стратегически активи по света. До края на 2023 година министър-председателката Джорджа Мелони ще реши дали да възобнови съглашението. Въпреки това в изявление за тайванската осведомителна организация СНА през септември 2022 година Мелони назова приемствеността на Италия към Китай " огромна неточност ", като добави, че " мъчно може да види политически условия " за възобновяване на съглашението.

Преди няколко години китайски вложители демонстрираха мощен блян да придобият благосъстоятелност върху словенското пристанище Копер, само че някои политици и публичното мнение не поддържаха концепцията, заради което пристанището стана част от плана " Един пояс, веднъж ". Китайски строители участваха и в някои огромни инфраструктурни планове, в това число в плана за създаване на нова железопътна линия сред Копер и Дивача, с планирана стойност над 1 милиард евро, само че не съумяха. Неуспешното възкръсване на летище Марибор в Североизточна Словения, в което участваше китайската компания " Ес Ейч Ес Авиейшън ", също остави отрицателен отпечатък в словенската общност.

Влиянието на Китай на Западните Балкани

" Чрез самодейността " Един пояс, веднъж " (Китай) е най-големият заемодател на разрастващите се страни ", съобщи Фон дер Лайен през вчерашния ден. В началото на декември председателката на Еврокомисията загатна Русия и Китай, които се борят за въздействие на Западните Балкани: " Борбата се вижда и на Западните Балкани - Русия се пробва да оказва въздействие, Китай се пробва да оказва въздействие ", съобщи Фон дер Лайен на 6 декември в Тирана, Албания.

Европейски Съюз желае да попречи на други страни, като Русия или Китай, да придобият в допълнение въздействие в Западните Балкани. Наред с другото, тези страни се пробват да провокират зависимости посредством огромни вложения. На доста места в Европейския съюз на това се гледа с огромно безпокойствие, още повече че балканските страни се намират в средата на Европейски Съюз и граничат с страни членки като Гърция, България, Румъния, Унгария и Хърватия.

Китай като търговски сътрудник на Белгия, България и Словения

Що се отнася до Белгия, по данни на Белгийската организация за външна търговия през 2022 година Китай е бил дванадесетият по величина клиент на страната (износ на стойност 7,8 милиарда евро) и четвъртият по величина снабдител (внос на стойност 35,3 милиарда евро). Това дава на Белгия негативно комерсиално салдо в размер на -27,5 милиарда евро във връзка с Китай.

Китай е шестият по значимост търговски сътрудник на Словения през 2022 година със артикули на стойност 5,3 милиарда евро. Китайските директни вложения се усилиха през 2018 година, когато мултинационалната компания " Хисенс " купи производителя на домашен уреди " Горение ". Китайските вложения нормално се реализират от китайски дъщерни сдружения и клонове в Люксембург. Понастоящем те се правят оценка на над 300 милиона евро.

Що се отнася до България, няма огромни китайски вложения в основни локални инфраструктурни планове. Въпреки това през 2022 година Китай е третият по значимост вносител в България, след Русия и Турция. През интервала януари - ноември 2022 година износът на артикули от България за трети страни се е нараснал с 38% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година

Белгия стартира инспекция на задграничните вложения

В сходство с настояването на Европейската комисия от 2020 година федералното и районните държавни управления на Белгия взеха решение през ноември 2022 година да ревизират задграничните вложения, които биха могли да съставляват риск за стратегическата самостоятелност на Белгия. Механизмът има за цел да попречи на вложители от страни отвън Европейски Съюз да придобият надзор или да станат притежатели или шефове на сериозна инфраструктура. Филтърът обгръща следните браншове: технологии, доставка на артикули, считани за основни за продоволствената сигурност и енергетиката, достъп до поверителна информация и надзор върху нея, както и независимост и плурализъм на медиите.

До 1 юли 2023 година ще бъде основана комисия за инспекция (съставена от представители на всички правителства), която ще ревизира всички вложения, които биха дали на задгранични участници дял от най-малко 25% в белгийско сдружение. За вложения в отбранителния или енергийния бранш прагът ще бъде понижен на 10%.

В този смисъл е забавен фактът, че при представянето на капиталовата инспекция министърът на стопанската система Пиер-Ив Дерман категорично уточни плануваната през 2016 година инвестиция на китайското държавно дружество " Стейт грид " в белгийския мрежови оператор " Еандис " (енергийни услуги за локалните власти). След като белгийската разследваща организация предизвести за шпионаж и вероятни връзки сред " Стейт грид " и Китайската народноосвободителната войска, договорката беше анулирана, публично по съображения, свързани с конкуренцията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР