Изготвянето на експертизи по делото Нексо ще струва 500 000

...
Изготвянето на експертизи по делото Нексо ще струва 500 000
Коментари Харесай

Гешев поиска половин милион долара за експертиза по делото "Нексо"

Изготвянето на експертизи по делото " Нексо " ще коства 500 000 $. Сумата бе посочена от основния прокурор Иван Гешев на днешното съвещание на Висшия правосъден съвет, на което беше прегледано искане на Гешев за обезпечаване на парите, оповестява в обява по тематиката. Изготвянето на експертните изводи ше бъде предоставено на американска компания.

В известие от също бе посочено, че е нужно незабавно финансиране за назначението на експертизи по предоставено на Националната следствена работа (НСлС) досъдебно произвеждане, обвързвано с следствие за пране на пари, данъчни закононарушения и незаконен сговор, както и че делото се отличавало с особена фактическа и правна трудност, както и с извънредно висок публичен интерес.

На днешното съвещание пленумът на Висшия правосъден съвет е одобрил план на писмо до Министъра на финансите с предложение да бъдат обезпечени нужните средства по бюджета на прокуратура, при одобряването на бюджета на правосъдната власт за 2023 година за назначение на експертизи по предоставено на Национална следствена работа досъдебното произвеждане.

Пленумът е дал единодушие прокуратурата да извърши разход от перото " Издръжка " в размер на левовата равноценност на 500 000 щатски $ без Данък добавена стойност и разпореди средствата да бъдат заложени по бюджета на Национална следствена работа за 2023 година, при одобряването на бюджета на правосъдната власт за 2023 година към прокуратурата.

 Сърбия отхвърли на прокуратурата да арестува създателите на Сърбия отхвърли на прокуратурата да арестува създателите на " Нексо "

След като е докладвал писмото на основния прокурор през днешния ден, представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев е прецизирал, че предходната седмица е била извършена среща със служебния финансов министър Росица Велкова, на която въпросът за този половин милион $ е бил разискван и сумата ще бъде заложена в разработвания от МФ план на бюджет за 2023 година, оповестява още.

В началото на март т.г. Висш съдебен съвет разиска различен финансов въпрос, още веднъж обвързван с следствието " Нексо ". Тогава беше позволен разход в размер на 90 000 $ без Данък добавена стойност, който съставлява годишен абонамент за достъп до две платформи - CiperTrace Inspector и TRM Labs Inc, напомня изданието.

И тогава Висш съдебен съвет изиска финансовият министър да планува парите в бюджета на прокуратурата като позволи на проверяващите да употребяват тази сума още веднъж от перото за прехрана.Двамата съоснователи на " Нексо " Антони Тренчев и Коста Кънчев дружно с Траян Николов и Калин Методиев бяха упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група, откакто прокуратурата, ДАНС и Националната следствена работа.

Според обвиняването групата е работила от началото на 2018 година ( " Нексо " е учредена през 2017 година - бел. ред.) до 12 януари 2023 година, когато стартира акцията на проверяващите. Прокуратурата твърди и че групата е работила на територията на България, Англия и Северна Ирландия и Кайманови острови, като е била основана за да прави разнообразни закононарушения, измежду които пране на пари, данъчни измами, компютърни закононарушения и осъществяване на банкова активност без лиценз.

 Финансовият контрол: Не открихме нарушавания на Финансовият контрол: Не открихме нарушавания на " Нексо "

месеца от държавното обвиняване оповестиха, че са получили информация на 7 април от националното бюро на Интерпол в Белград, съгласно която двамата обвинени са пристигнали на 6 април в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. Интерпол е уведомила сръбските управляващи, че поради жалбите от Тренчев и Кънчев публикуваните дифюжъни (червените бюлетини и телеграми на Интерпол - бел. ред.) за издирването не са забележими.

за краткотрайно задържане на създателите на криптокомпанията " Нексо " Антони Тренчев и Коста Кънчев, поради което прокуратурата заяви, че. От прокуратурата оповестиха, че са се обърнали към Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР