Изготвен е план за извънредни проверки в големите държавни болници

...
Изготвен е план за извънредни проверки в големите държавни болници
Коментари Харесай

Извънредни проверки в големите държавни болници през новата година

Изготвен е проект за изключителни инспекции в огромните държавни лечебни заведения и се планува да се правят през цялата последваща година. Това споделя министърът на опазването на здравето Христо Хинков в изявление за Българска телеграфна агенция. Уточнява, че защото са отвън плануваните, графикът и датите, на които ще бъдат осъществявани не са оповестени. Хинков напомня, че инспекциите бяха изискани от премиера акад. Николай Денков, а мотивът беше одитният отчет за болница " Пирогов ".

Именно констатациите във въпросния отчет станаха причина здравният министър да уволни шефа на лечебното заведение доктор Валентин Димитров откакто инспекцията сподели корист с публични поръчки. Съдът обаче краткотрайно спря освобождението на шефа след тъжба, подадена от самия Димитров, а здравната комисия в Народното събрание също изиска той да резервира поста си до произнасянето на способените органи. На негово място трябваше да застане доктор Константин Димов.

Хинков още веднъж декларира желанието си да подаде оставка, в случай че се окаже, че данните в отчета са измислени от ръководителя на звеното " Вътрешен одит " в Министерството на здравеопазването. " Проверката в " Пирогов " е назначена преди моето встъпване в служба и в този смисъл внушенията, че аз като министър мога да повлияя на констатациите, са неточни. На мен ми е показан отчет, в който са установени законови нарушавания и въз основата на този отчет, съм подхванал съответните дейности, които са напълно в пълномощията ми ", прибавя министърът.

По мотив инспекцията от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) в Специализираната болница за интензивно лекуване по акушерство и гинекология " Майчин дом " ЕАД в София здравният министър акцентира, че все още не се откриват законови нарушавания. Проверка е била осъществена от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), а преди този момент прокуратурата се е отказала от формиране на досъдебно произвеждане. От Сметната палата също не са разкрили нарушавания, показва Хинков и прибавя, че освен това състояние няма никакви учредения да сменя шефа на " Майчин дом ".

В отговор на въпрос дали би трябвало да има законова смяна, която да не позволява шефовете на лечебните заведения да получават неведнъж по-високи приходи от чиновниците си, Хинков показва, че такава смяна би била доста сложна, защото лечебните заведения са обществени предприятия със лична стопанска сметка. Там, където мениджърът е добър, болничното заведение е на облага, а финансовото положение на " Майчин дом " ясно демонстрира устойчива наклонност за излизане от усложненията, в които е била преди няколко години, споделя министърът

В отговор на въпрос дали обмисля смяна в статута на " Пирогов " Хинков показва, че статутът на болничното заведение е ясно обозначен и той е обществено дружество. " Ако го променим по чл.5 от Закона за лечебните заведения, това значи, че ще би трябвало да се промени не дребна част от неговите функционалности за действия, които не са незабавни. Ако би трябвало да посочим, че " Пирогов " е болница единствено за незабавни случаи, това може би ще ограничи огромна част от функционалностите и още повече ще се задълбочи финансовото положение на лечебното заведение, тъй като незабавната помощ постоянно води до недостиг ", счита проф. Хинков.

В последните работни дни преди парламентарната почивка парламентарните групи на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи оповестиха, че внасят проекторешение, с което задължават здравното министерство да форсира процеса по създаване на Национална детска болница, възлагайки на министъра на опазването на здравето до 30 дни след приемането на решението да показа в Народното събрание проект за ускорено създаване на Национална детска болница. След представянето му министърът се задължава да дава ежемесечно доклад в Народно заседание за напредъка по плана.

По този мотив министър Хинков споделя, че е удовлетворен, че планът е предвижен до необратима фаза.
И законодателната, и изпълнителната власт са заявили твърдо своите планове България най-сетне да разполага с лечебно заведение, осигуряващо цялостни и сложни медицински услуги за деца. Изграждането е финансово подсигурено и аз, като министър, ще направя всичко, което е в пълномощията ми, с цел да подсигурявам качественото и навременно осъществяване на този план, показва министърът.

Добавя, че е било значимо да се стабилизира сдружението за създаване на бъдещата детска болница. " Бях доста нападнат по тази причина, че смених предходния шеф на сдружението, само че считам, че с цел да се ускорят темповете за създаване на лечебното заведение, трябваше да се направи тази промяна. В момента имам план-график, направен от новия шеф - посочени са периоди за всички идни действия по построяването на болничното заведение. Този проект е най-благоприятен, само че би трябвало да се има поради, че всеки стадий от построяването на болничното заведение, в който се плануват публични поръчки, би могъл да бъде обжалван и това да забави осъществяването на графика ", добавя министърът.

Хинков показва, че при започване на януари ще бъде подписано съглашение за безплатна консултантска помощ от Европейската капиталова банка с правене на три стратегически документа - конструкция, обсег и капацитет; функционална характерност или техническо задание за проектиране; нуждата от съоръжение и обзавеждане на бъдещата болница. Срокът за правене на тези документи е шест месеца. Междувременно представители на банката ще се срещнат с Обществения съвет по построяването на бъдещата детска болница, с цел да обсъдят констатациите и бъдещите действия, прибавя Хинков.

По думите му един от проблемите, който може да се появи, е рискът новата болница да изземе фрагменти от други педиатрични отделения. В отговор на въпрос дали в действителност ще стане по този начин министърът декларира, че бъдещата детска болница ще бъде профилирана - за решение на тежки проблеми, консултативна, методична, с благоприятни условия за лекуване на най-високо равнище, което не би могло да се реализира в други отделения, само че това не значи, че цялото детско опазване на здравето ще се концентрира в една болница.

Христо Хинков дава обещание идната година да има нарастване на заплащането, което лечебните заведения получават за минал през незабавните им отделения пациент, който не е останал на лекуване в него. Припомня, че сега за тази активност те получават по 46 лева, а задачата му е сумата да доближи минимум 100 лева.По въпроса за заплащането на здравните служащи Хинков споделя, че работната група, която се е заела с остойностяването на лекарския труд, би трябвало да извърши финансов героизъм, с цел да може да разграничи заплащането на лекарите и на медицинските сестри от цената на клиничната пътека. За да се направи това, е необходим доста сериозен стопански разбор. По думите му остойностяването на лекарския труд би трябвало да бъде осъществено от Българския лекарски съюз, а остойностяването на труда на медицинските сестри - от тяхната съсловна организация.

Въпреки това Хинков показва, че точно повишението на възнагражденията на лекарите и на експертите по здравни грижи би могло да реши казуса с кадровата рецесия в страната. Според него едно от решенията на казуса е и в облекчение на изискванията за специализациите на лекарите Трябва да беседваме с ректорите на медицинските университети, защото те имат средства за специализантите. Медицинските сестри би трябвало да могат да работят и в свои независими практики, с финансиране от здравната каса. Има риск обаче това да докара до отлив на медицински експерти от лечебните заведения, прибавя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР