Изгорял в атмосферата спътник може да е източник на радиоактивния

...
Изгорял в атмосферата спътник може да е източник на радиоактивния
Коментари Харесай

Рутений-106 е паднал от Космоса?

Изгорял в атмосферата сателит може да е източник на радиоактивния изотоп рутений-10 6, чиито следи бяха засечени в Русия и в редица европейски страни. Това гласи материал от инспекция на междуведомствената комисия по изясняване на въпроса, представен от ТАСС.

" Източникът може да е изгорен в атмосферата неестествен сателит или негови фрагменти , на борда, на който се намира източник на рутений-106 с висока сумарна интензивност ", се споделя в документа.

 Кремъл разпита всички ведомства, само че никой не знае по какъв начин е освободен рутений-106
Кремъл разпита всички ведомства, само че никой не знае по какъв начин е освободен рутений-106

Онкологът на Челябинск Андрей Важенин посъветва хората да гледат футбол и да пият бира

Версията за изгорен в атмосферата сателит като източник на освободения рутений-106 към този момент се явява предпочитана , заяви на конференция в ТАСС зам.-директорът на Института за безвредно развиване на атомната сила РАН Рафаел Арутюнян.

 От
От " Росатом " твърдят, че няма регистрирани повреди на техни атомни обекти

Следи от рутений-106 не са открити в пробите във въздуха на територията на Русия

" Първата догадка за произхода на рутений-106 беше за произвеждане на медицински препарати . " Чистият " рутений-106 за медицински цели в Русия се получава посредством облъчване в специфични ядра в нуклеарния реактор. Максималната интензивност на получената партия на препарата не надвишава няколко десетки миликюри, а оптималната сумарна интензивност на медицинския рутений-106, създаден в Русия не надвишава едно кюри. Съответно, медицинските институции не могат да се преглеждат като източник на доста дребна сумарна интензивност на признатите препарати ", съобщи Арутюнян.

 И от
И от " Маяк " твърдят, че не са изпуснали рутений-106 в атмосферата

Два са разновидностите за освобождение на този изотоп в атмосферата

Германското федерално ведомство за отбрана от радиацията (BfS) по-рано заяви за нараснало наличие във въздуха на рутений-106 в интервала 29 септември - 3 октомври.

Във ведомството означиха, че концентрацията на субстанции е била извънредно незначителна и не съставлява опасност за здравето на хората. Германските експерти показаха убеденост, че причина за нарасналото наличие на рутений-106 не е повредата на която и да е атомна станция. По-късно BfS обявиха, че източник на изотопа може да е едно от предприятията на Южен Урал.

От Росхидромет оповестиха за нараснало наличие на радиоизотопа рутений от 25 септември до 1 октомври в пробите на пунктовете за наблюдаване на Аргаяш и Новогорни в Челябинска област. Рутений-106 се употребява за лъчетерапия и може да се отдели при преправка на нуклеарно гориво.

В Росатом означиха, че следи от рутений-106 не са открити в проби на въздуха , взети на територията на Русия, с изключение на на измервателния пункт, ситуиран в Санкт-Петербург. По данни на ведомството, предприятията от атомния бранш на Русия не могат да се преглеждат като източник на изотопно лъчение.

 Зелените желаят консултативният съвет при президента да разиска нарасналата радиация
Зелените желаят консултативният съвет при президента да разиска нарасналата радиация

Рутений 106 е рисков...

В държавната корпорация оповестиха данните на МААЕ , съгласно които в същия интервал от време концентрацията на рутений-106 в Румъния е достигнала 145 хиляди микробекерела на кубометър, в Италия - 54,3 хиляди, в Украйна и Словения - 40 хиляди и надлежно - 37 хиляди микробекерела на кубометър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР