Изгорели тела на 18 души бяха открити при горските пожари,

...
Изгорели тела на 18 души бяха открити при горските пожари,
Коментари Харесай

Условията са като за война: Какво става в Гърция

Изгорели тела на 18 души бяха открити при горските пожари, които обгърнаха Гърция във вторник, а страните в Европа се задъхваха от следващата рискова гореща вълна.

Загиналите, открити край село в Северна Гърция, може да са били мигранти, оповестиха от пожарната работа във вторник. Друг човек е умрял при пожар северозападно от столицата Атина в понеделник.

Докато десетки горски пожари изпепеляват Гърция, други елементи на района страдат от мощни горещини, защото рисковото лято в Европа продължава. Повече от 20 страни са подложени на предизвестия за горещини, като в някои региони температурите доближават рекордни стойности.

" Условията са като при война "

Стотици пожарникари в Гърция се борят с 65 горски пожара, които избухнаха през последните няколко дни, заяви в понеделник държавната осведомителна организация АНМА, като се базира на Янис Артопиос, чиновник от гръцката пожарна команда.

Някои от най-големите продължаващи пожари са в североизточния гръцки град Александруполис, където от събота насам са евакуирани 13 общини, оповестяват от противопожарната работа.

Във вторник от две лечебни заведения в града са били евакуирани двеста пациенти. Медицинската сестра от болничното заведение в Александруполис Никос Гьокцидис съпоставя обстановката с война, като споделя пред Ройтерс: " Работя от 27 години, в никакъв случай не съм виждал сходно нещо. Наистина е като във война. "

По данни на Службата за ръководство на изключителни обстановки " Коперник " на Европейския съюз от понеделник пожарите са обхванали повече от 8500 хектара (21 000 акра).

Европейският съюз изпрати два противопожарни самолета от Кипър и екип от Румъния с 50 пожарникари, които да оказват помощ на Гърция да овладее пожарите.

" Намираме се в изключително състояние от " категория 5 ", каквото ще бъдем и във вторник заради доста високите температури и бурните ветрове ", съобщи в понеделник Артопиос от гръцката противопожарна работа, съгласно АНМА. 

Eighteen charred bodies were found in a remote village in northeastern Greece where wildfires have been raging for days, the fire brigade said, as a heatwave that has seen red alerts issued across southern Europe turned deadly
— Reuters (@Reuters)
Тази година Гърция имаше унищожителен сезон на горските пожари - през юли тя претърпя най-тежките регистрирани пожари най-малко от 2003 година насам.

Миналия месец смъртоносни горски пожари обгърнаха елементи от гръцкия остров Родос, принуждавайки хиляди туристи да изоставен хотелите си в границите на най-мащабната евакуация в историята на страната, както обявиха гръцките управляващи. 

Неконтролируеми горски пожари не престават да горят и в Тенерифе, на Канарските острови в Испания, като повече от 12 000 души са принудени да изоставен домовете си.

Испанското държавно управление ще разгласи засегнатите от горските пожари региони в Тенерифе за " зона на злополучие ", откакто пожарът бъде овладян, съобщи министър-председателят на страната Педро Санчес в понеделник по време на посещаване на испанския остров.

Предупреждения за рискови жеги

Докато елементи от Гърция и Испания горят, в други елементи на Европа температурите доближават рекордни стойности.

В 21 страни на континента има предизвестия за горещини, като в шест от тях има червени предизвестия за горещини - най-високото равнище - заяви MeteoAlarm, мрежата на европейските национални метеорологични служби.

Франция е една от най-засегнатите страни.

Националната метеорологична организация на страната Météo France предизвести в неделя, че горещата вълна тази седмица ще бъде " най-горещата за лятото на 2023 година ", като добави, че е необичайност гореща вълна с " такава активност " да се появи толкоз късно през лятото. 

От вторник в 19 френски департамента, в това число Ардеш, Дром, Горна Лоара и Рона, е оповестена " алена " степен на паника от горещини.

Всички тези райони се характеризират с доста високи температури, като в някои от тях те надвишават 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт).

В понеделник, говорейки пред филиала на CNN BFMTV, френският министър на опазването на здравето Орелиен Русо съобщи, че " Франция може да доближи температури, които в никакъв случай не са били измервани преди ".

По данни на Максимилиано Херера, климатолог и историк на времето, някои върхове към този момент са счупени.

По думите му в три общини са били счупени върхове за всички времена, в това число в Puy St. Martin, община в Дром, където в понеделник температурите са достигнали 42,5 градуса по Целзий (108,5 по Фаренхайт).

Русо предизвести французите да бъдат " извънредно бдителни " през идващите дни, като акцентира, че отбраната на възрастните хора, дребните деца, изолираните хора и хората с увреждания остава " в основата " на загрижеността на държавното управление.

Температурите са високи и в Италия, която тази година се сблъска с няколко горещи талази. В Савона, в северозападната част на страната, в понеделник бе регистриран рекорден за всички времена най-много от 39,1 градуса по Целзий (102,4 по Фаренхайт). 

Опасения за швейцарските ледници

В Швейцария също се следят високи температури.

Швейцарската метеорологична работа MeteoSchweiz заяви, че е строшен нов връх за височината на " равнището на заледяване " - точката над земята, при която температурата пада до 0 градуса по Целзий (32 градуса по Фаренхайт).

Метеорологичен балон трябваше да се изкачи на рекордните 5298 метра над морското ниво, преди да бъде достигната границата от нула градуса, заяви MeteoSchweiz в X (известен преди като Twitter) в понеделник. Това е най-високото равнище на заледяване от началото на записите през 1954 година

Съществуват съществени опасения за това какво значи това за положението на ледниците в страната. Миналата година швейцарските ледници означиха най-лошото си размразяване от началото на записите, като изгубиха 6 % от останалия си размер.

Очаква се горещата вълна в Европа да продължи най-малко до сряда, преди захлаждането да донесе известно облекчение.

Учените са безапелационни, че рисковото време, което Европа и други елементи на Северното полукълбо претърпяват това лято, ще става все по-често и по-тежко, до момента в който хората не престават да изгарят нагряващите планетата изкопаеми горива.

Юли беше най-горещият месец на планетата в историята и учените откриха, че горещата вълна, която изпепели Средиземноморието, както и елементи от Съединени американски щати, би била на практика невъзможна без климатичната рецесия, породена от индивида.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР