Изгоненият служител на Търговското представителство на Русия у нас Сергей

...
Изгоненият служител на Търговското представителство на Русия у нас Сергей
Коментари Харесай

Офицер от МО съобщил на ДАНС, че руснаците го вербуват

Изгоненият чиновник на Търговското посланичество на Русия у нас Сергей Николашин, предложил съдействие на български офицер, който съобщил в ДАНС, че дипломатът го разпитвал за секретна информация от МО, оповестява " Труд ".

Според данни това е станало през 2018 година и от този момент Николашин е бил следен под лупа от българското контраразузнаване. В същото време офицерът е траял контактите си с дипломата, по гледище на спецслужбата.

Месец по-късно на различен чиновник на МО е била лишен достъпът до класифицирана информация, тъй като бил засечен в чести неофициални срещи с дипломата.

Николашин е бил чиновник на съветската оръжейна компания " Ростех " и като подобен е имал публични контакти с офицери от военното ведомство. Той е употребявал това, с цел да завързва другарства и в диалози на чашка е разпитвал за проекти, свързани с българската войска.

Особен интерес за него представлявали българските оръжейни фабрики. Николашин се познавал с някои от производителите и търговците и възползвайки се от конкурентните връзки сред тях, обещавал поддръжка от Москва на всеки поотделно.

В резултат те се топели един различен пред руснака и по този начин той получавал много информация за оръжейното ни произвеждане.

Николашин е чиновник на военното разузнаване на Русия - ГРУ, са безапелационни сътрудници от ДАНС. Той е предал контактите си с български офицери на другия изпъден посланик от Търговското посланичество - Вадим Биков, който е у нас от към година.

Според данни на контраразузнаването, той също е боен шпионин от кариерата. У нас се е занимавал със събиране на данни за договорката сред България и Съединени американски щати по закупуването на новите бойни самолети Ф16/Блок 70 - обслужването и поддръжката, клаузите в контракта, както и образованието на водачите. В подмяна на информацията, Биков е предложил положително възнаграждение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР