Изглеждащият неудържим политически възход на лидера на италианската крайна десница

...
Изглеждащият неудържим политически възход на лидера на италианската крайна десница
Коментари Харесай

„Сардините срещу Салвини – гражданското движение, което набира сила в Италия

Изглеждащият неукротим политически напредък на водача на италианската последна десница Матео Салвини е подложен на ненадейно предизвикателство от гражданско придвижване, известно като " сардините ".

Движението породи в Болоня предходната седмица, когато четирима другари приканиха хората да се причислят към митинг против партия " Лига " на Салвини, чиято известност нараства преди изборите в северната област Емилия-Романя.

Салвини желае да поведе възраждащата се десница към първата й победа в района на изборите на 26 януари и съобщи, че в случай че левицата загуби властта в богатата област, то тя също би трябвало да напусне централното държавно управление и да открие пътя за парламентарни избори.

Около 12 000 - 15 000 души обаче се отзоваха предишния четвъртък на апела за митинг, притискайки се като сардини на основния площад в Болоня, с цел да осъдят Салвини, чиято антиимигрантска, националистическа реторика намира отклик измежду доста гласоподаватели.

" На тези, които крещят най-силно, ние отговаряме с мълчанието на рибите, само че подредени като рибен откъс, притиснати един до различен. Ние сме повече от тях ", сподели 32-годишната Матия Сантори, която е една от уредниците. Някои от участниците в митинга носеха изкормени сардини и оттова пристигна името на придвижването.

Според социолозите региона Емилия-Романя, която е обичаен бастион на левицата, може да падне в ръцете на " Лигата " и десните й съдружници, след триумфите им на други районни избори, последно в централната област Умбрия предишния месец.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че десницата би триумфирала при възможни парламентарни избори, като " Лигата " наподобява най-популярната италианска партия.

Насърчени обаче от непредвидения триумф на митинга в Болоня, " сардините " свикаха нов митинг в понеделник в близкия град Модена, където към 7000 души стачкуваха безмълвно макар поройния дъжд.

Чрез потребление на " сардина " като таг в обществените мрежи през вчерашния ден бяха оповестени митинги в цялата област, в това число в Реджио Емилия в събота и в Римини в неделя.

Движението стартира също да се разраства оттатък Емилия-Романя със свикването на манифестации на " сардините " в град Флоренция, област Тоскана и в столиците на Ломбардия и Сицилия, Милано и Палермо.

Салвини упрекна левоцентристката Демократическа партия (ДП), че стои зад придвижването. " Одери сардина и ще откриеш последовател на Директива за птиците ", написа той в Туитър.

Организаторите отхвърлят това и настояват, че желаят просто да изразят опозицията си против популистите, които набират мощ в Италия след едно десетилетие на икономическа застоялост и намаляващи заплати.

" Сардините просто желаят да спрат популистките трендове ", сподели Сантори и добави: " Опитваме се да събудим хората, на които им е пристигнало до гуша от потъпкването на техните полезности. "

Управляващата Директива за птиците и съдружният й сътрудник, антисистемното Движение " Пет звезди " (ДПЗ), се разграничиха от митингите, макар че водачите на Директива за птиците ги приветстваха.

ДПЗ бе родено от мирните улични митинги в Болоня през 2007 година Това бе партията, за която гласоподаваха най-вече гласоподаватели на парламентарните избори предходната година. Подкрепата за ДПЗ обаче понижа внезапно, откакто придвижването сформира държавно управление първо с " Лигата ", а по-късно и с Директива за птиците.

 

Криспиан Балмър от Ройтерс/ БТА 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР