Изглежда Оумуамуа“ вече не е единственият познат ни обект извън

...
Изглежда Оумуамуа“ вече не е единственият познат ни обект извън
Коментари Харесай

Новооткритата комета вероятно е междугалактически посетител

Изглежда „ Оумуамуа “ към този момент не е единственият прочут ни обект отвън Слънчевата система. НАСА разкри повече данни за кометата C/2019 Q4. Американската организация за галактически проучвания счита, че евентуално обектът идва отвън рамките на Слънчевата система.
Обектът беше открит на 30 август, откакто беше видян от астрономът Генадий Борисов в обсерваторията MARGO в Научен, Крим.
Засега НАСА се въздържа публично да удостовери, че обектът идва надалеч от звездите, само че оценката на скоростта и орбиталните параметри към този момент накланят везните мощно в тази посока, съобщи БГНЕС.
" Текущата скорост на кометата е висока, към 150 000 км/ч, което е доста над типичните скорости на обекти, обикалящи към Слънцето на това разстояние ", съобщи Дейвид Фарнокия от Центъра за проучвания на околоземните обекти на НАСА. " Високата скорост демонстрира освен, че обектът евентуално е зародил отвън нашата Слънчева система, само че и че ще я напусне и се насочи назад към междузвездното пространство. "
Обектът има размит тип, което допуска, че има ядро от ледени материали, които се изпаряват, когато се доближава до Слънцето. В момента е на 420 милиона километра от нашата звезда, влиза под ъгъл от 40 градуса във връзка с равнината на еклиптиката (орбитата на Земята), която C/2019 Q4 ще пресече на 26 октомври. След това ще доближи най-близката си точка до Слънцето на 8 декември, като е почти на 300 милиона километра.
„ Обектът ще доближи оптималната бляскавост в средата на декември и ще продължи да бъде следен с телескопи със междинен размер до април 2020 година “, добави Фарнокия. " След това той ще може да бъде следен единствено с по-големи професионални телескопи до октомври 2020 година "
Наблюденията на Карън Мийч и нейния екип от Университета на Хаваите доведоха до оценката, че ядрото на кометата е сред 2 и 16 километра.
Когато през 2017 година интерстеларът „ Оумаамуа “ е открит за първи път, откривателите съумяха да преценяват, че във всеки даден миг има най-малко един междузвезден обект в орбитата на Марс, само че множеството от тях са прекомерно дребни, с цел да бъдат открити.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР