Изглежда неразумно да започнеш услуга за споделяне на автомобили с

...
Изглежда неразумно да започнеш услуга за споделяне на автомобили с
Коментари Харесай

Първата българска компания за споделяне на коли стъпва на 2 нови пазара в Европа

Изглежда безразсъдно да започнеш услуга за шерване на коли с електрически автомобили в страната с най-старите дизелови коли в Европейски Съюз. Моделът обаче наподобява е сполучлив, а първата компания за шерване на коли в България е доказателство за това.

Spark започва тъкмо преди една година като взаимно дружество сред българския снабдител на инфраструктура за зареждане Eldrive и литовската компания за шерване на електрически коли Rideshare.

През последните 12 месеца Spark разшири автопарка си в София до над 100 електрически транспортни средства, притегли над 1 млн. евро вложения и в този момент възнамерява да се разшири в Румъния.

" Spark стартира интервенции през ноември 2017 година с 25 автомобила и покритие на зони в София доста по-малко от това, което имаме през днешния ден. Надявахме се, че нашата услуга ще бъде приветствана, само че това, което се случи в действителност надвиши упованията - имахме повече от 2000 регистрации през първите 2 дни. Това безусловно разруши системата ", спомня си изпълнителният шеф на Spark Стефан Спасов.

Днес компанията, която предлага услугите си в София и Вилнюс, има над 20 000 консуматори единствено в българската столица, написа Trending Topics.

Кое е първо: зарядното устройство или електрическия автомобил

 Снимка 390601
Източник:

Spark в действителност е част от групата eMobility International, която има и Eldrive. Години преди стартирането на Spark, Eldrive влага в построяването на мрежа от зарядни станции в България.

" Електрическата подвижност и бизнесът за шерване на коли нарастват експоненциално в международен мащаб. Вярваме, че това е бъдещето и желаеме да бъдем един от първите играчи на районния пазар. Разбира се, такава самодейност е дълготрайна инвестиция с новаторски темперамент и основаването на стабилен бизнес лишава време и самообладание ", изяснява Спасов.

Компанията има доходи от 320 000 евро и загуба от 200 000 евро през 2017 година Според Спасов в България има 600 електрическия автомобил, само че множеството от тях (80-90%), следвайки световните трендове, се зареждат вкъщи.

 Българска компания доставя електрически автомобили за Uber в Румъния
Българска компания доставя електрически автомобили за Uber в Румъния

Тя стои и зад услугата SPARK в България

Екипът на Eldrive обаче взема решение да управлява процеса на създаване и потребление на такава инфраструктура и конфигурира над 120 зарядни станции в България, към 60 от които са в София. Компанията дава опция на евентуалните клиенти да следят или резервират станции за зареждане посредством мобилно приложение.

" Ако желаеме хората да одобряват електрическата подвижност, би трябвало да им осигурим сигурността и комфорта при потреблението на такива услуги. Това е директно обвързвано с инфраструктурата. Важно е да можете да наблюдавате къде са станциите за зареждане, дали са свободни, какви са изискванията, тъй че можете да планирате пътуването си ", споделя Спасов.

Следващата разумна стъпка за eMobility е да стартира изследването на пазара на електрически автомобили. Първият опит в тази посока е отдаване на електрически автомобили на други компании на лизинг - бизнес линия, която към момента се създава от компанията. Въпреки това, пробивът идва посредством Spark и платформата и услугите за клиенти.

Типичният консуматор

 Снимка 390595
Източник:

България постоянно е считана за бизнес екосистема, поради преобладаващото мнение, че клиентите или ранните ползватели на дадена услуга мъчно се намират тук. Случаят със Spark не е подобен. По-младите бързо одобряват услугата.

" Типичният консуматор е сред 25-40 години и има съвременен градски метод на живот. Много от хилядите клиенти, които имаме, са професионално ангажирани в ИТ бранша и това не е изненадващо - те са ранни ползватели на услуга като Spark ", изяснява Спасов.

Една от изненадите за екипа е делът на дамите консуматори в София - съвсем 50%, което не е особено за бранша за шерване на коли. " Мисля, че на този стадий можем да кажем, че Spark се трансформира във значима част от градския транспортен микс в София ", споделя Спасов пред Trending Topics.

Според него доста от клиентите употребяват услугата като опция на притежаването на персонален автомобил. Потребителят нормално прекарва към 20 минути, изминавайки сред 8 и 12 км, шофирайки Spark. Подобно на други известни услуги за шерване на коли, Spark също таксува на минута, само че има и пакети за ден и уикенд.

Завладяване на Източна Европа

 Снимка 390600
Източник:

През 2019 година компанията ще усили автопарка си в българската столица до 400 автомобила. След като се наложи до известна степен в София и Вилнюс, Spark в този момент възнамерява агресия. " Ще пуснем услугата в минимум два други града в района през 2019 година, като стартираме с румънската столица Букурещ при започване на идната година ", споделя Спасов пред Trending Topics.

Стратегията на компанията е да обхване огромните градове с население от най-малко 1.5 млн. души. Не се възнамерява разширение в по-малки градове, най-малко през идващите 3-4 години.

Въпреки че първите достижения на Спасов са на пазарите в Югоизточна Европа и Балтийския район, Западна Европа също е част от пътната карта. Да бъде всеобща и евтина услуга е конкурентно преимущество на компанията.

" Нашето конкурентно преимущество е нападателният метод, който подхващаме при определянето на ценовите равнища. Разработваме всичко при нас и това ни разрешава да усъвършенстваме и да работим с ниски маржове. Насочваме се към всеобщия пазар и бих споделил, че нашите цени са към 50% по-ниски от тези на доста от водещите компании в този бранш в Европейски Съюз ", изяснява Спасов.

Цената на минута е 0.15 евро (0.29 лева) в България и 0.17 евро в Литва. Тя в действителност наподобява доста по-ниска, защото откритите снабдители на услугата в Европа като Car2go и DriveNow оферират цени от 0.25 евро.

Ръководителят дава обещание Spark да резервира ниските цени на услугата и на западноевропейските пазари. " На пазара има място за всеки, или най-малко за няколко играчи с огромни автопаркове в един град. И защото търсенето пораства с предлагането, аз съм уверен, че пазарът ще продължи да пораства ", споделя той.

Въпреки че първите финансови доклади на компанията към момента не са обществени, съгласно управлението тя пораства всеки месец. Инвеститорите в Spark също наподобяват оптимистично настроени.

" Мисля, че компанията има капацитета да бъде водещ районен състезател и даже да бъде добита от транспортна компания или производител на коли ", предвижда Павел Езекиев, ръководещ сътрудник в капиталовия фонд NEVEQ, който държи към 1/3 от eMobility.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР