Изглежда неизбежно. Електричеството ще измести петрола като източник за енергия

...
Изглежда неизбежно. Електричеството ще измести петрола като източник за енергия
Коментари Харесай

Един педал управлява всичко

Изглежда неизбежно. Електричеството ще измести петрола като източник за сила в колите. Двигателите с вътрешно горене ще изчезнат, на тяхно място ще работят компактни, тихи и екологични електромотори, а бензиностанциите ще се трансфорат в електростанции.  Въпросът е по кое време ще се случи това и по какъв начин ще промени живота на хората. Второто потомство Nissan Leaf демонстрира какъв брой бързо напредват и се развиват технологиите в тази посока.



Когато иде тирада за електрически автомобили, Nissan Leaf слага стандартите. Това е най-продаваната кола на ток в историята. От лансирането на първата генерация през 2010 година до през днешния ден са пласирани близо 300 000 екземпляра, като най-активни са купувачите в Съединени американски щати и Япония. Новият модел е претърпял солидни усъвършенствания – движи се по-бързо, изминава по-дълъг пробег с едно зареждане, има функционалност за полуавтономно пътешестване и наподобява доста по-добре.



378 – това е най-важното число в характерностите на Nissan Leaf. До 378 км пробег с едно зареждане на батериите е доста съществено достижение спрямо досегашния Leaf, който изминава 250 км. Конструкторите са нараснали прехода с 51% и потенциала на батерията от 30 на 40 киловатчаса, без въобще да усилват размера им. Простите сметки демонстрират, че с повишаването на потенциала на батерията с една трета пробегът нараства доста повече от една трета. Преди края на 2018 година би трябвало да бъде подготвен по-мощният E+ вид на Leaf с 60-киловатчасова батерия, който ще изминава най-малко 500 км.



Подобрената енергийна компактност на литиево-йонния акумулаторен пакет усъвършенства зарядния развой. При включване в елементарен контакт от електрическата мрежа батерията се цялостни на 100% за 16 часа. Времето понижава до 8 часа при потребление на АС-устройства, а функционалността за бърз заряд разрешава на батерията да акумулира ток до 80% от потенциала си за 40 минути.



Инженерите са преработили освен източника на сила, само че и цялата задвижваща система. Новият електромотор към този момент разполага с мощ от 150 конски сили (досега 110). Въртящият миг също е нараснал от 250 на 320 Nm, което неизбежно води до по-добра динамичност. Тежащият 1535 кг електрически автомобил форсира за 7,9 секунди от 0 до 100 км/ч, а до момента бяха нужни 11,5 секунди. Максималната скорост остава непроменена – лимитирана по електронен път на 144 км/ч. С сходни характерности Leaf задоволява потребностите на огромна част от водачите. Специално би трябвало да се подчертава особено върху стремителния спринт, присъщ единствено за електрически коли без скоростни кутии и превключване на предавки.



Новият модел предлага освен по-добро показване на пътя, само че и повече улеснения за притежателите. Каросерията е пораснала единствено с 4 см на дължина до 4,48 см, само че размерът на багажника е повишен от 370 на 435  л, без да се трансформира междуосието от 2,70 м. По този метод колата става по-практична за всекидневна приложимост. По-красива е и извън със своя грациозен профил, целенасочен външен тип, контрастните елементи по каросерията и LED-фаровете с форма на бумеранг. Интериорът е напълно нов – футуристичен и функционален по едно и също време. На предпремиерата в България новият Leaf бе показан в осъществяване за японския пазар с десен волан, както виждаме автомобила на фотосите. Усещането в купето е за качествена направа и спокойна атмосфера зад затъмнените задни стъкла. Цветен TFT екран с диаметър 7 инча осведомят за главните функционалности на борда, огромна част от които са познати от другите модели в гамата на Nissan. Чрез приложение за смарт телефони притежателят може да следи непрекъснато заряда на батерията, да открие най-близката зарядна станция и авансово да настрои температурата на климатичната апаратура в купето.



Пазарното лансиране на Leaf ще се случи при започване на идната година. Тогава в действителни условия ще проличи по какъв начин работят революционните софтуерни системи на Nissan. Една от тях е новаторският e-Pedal. Той разрешава на лидера да прави ръководството единствено с педала на газта – тръгване, ускоряване, понижаване и прекъсване. Когато водачът вдигне крайник от педала, се задействат регенеративни и стандартни спирачки, а при намаляването на скоростта се акумулира сила в батерията. По този метод може да се стопира в 90% от обстановките. Колата има и стандартен педал за спирачки, който се употребява тогава, когато е належащо внезапно прекъсване. Без потребност от нападателно смяна на темпото Leaf може да бъде каран единствено с един педал, с което отваря нова страница в автомобилостроенето.

Паркирането се прави автоматизирано

Усъвършенстваната електроника на второто потомство Nissan Leaf уголемява опциите на адаптивния темпомат. Той към този момент се назовава Pro Pilot  и управлява прекъсването, ускорението и кормилното ръководство, с цел да подкрепи лидера при придвижване в една лента в запушване или на автомагистрала. При постепенно придвижване на колоната електрическият автомобил самичък понижава скоростта или стопира напълно, а по-късно възобновява следването на колата начело.



Друга новаторска функционалност е Pro Pilot Park, която улеснява паркирането. Чрез нея се реализира точно автоматизирано паркиране, без лидерът да прави никакви дейности. На процедура Leaf самостоятелно се настанява на набелязаното паркомясто.



Новият Leaf е оборудван с най-новите технологии на Nissan за сигурност, обединени в пакета Safety Shield. Това число влизат спешната спирачка, предизвестието за обекти в мъртвата зона, при овакантяване на платното и при напречен трафик на заден ход.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР