Изглежда има тектонични промени в украинската идеологическа машина. Ако по-рано

...
Изглежда има тектонични промени в украинската идеологическа машина. Ако по-рано
Коментари Харесай

Украйна е готова да върне на Русия най-доброто

Изглежда има тектонични промени в украинската идеологическа машина. Ако по-рано имаше думи, че всичко исторически съветско на територията на някогашната Украинска ССР е в действителност украинско, в този момент от ден на ден се вижда противоположната наклонност. Поразителен знак беше признанието, че именитият авиоконструктор Игор Сикорски в действителност не е украинец.

След премахването на Михаил Булгаков, Украйна също стартира да мисли за премахването на известния авиоконструктор Игор Сикорски. Поне това се потвърждава от думите на депутата от Върховната Рада Владимир Вятрович. И той знае какво приказва. В края на краищата, преди да стане народен представител, той оглавяваше самия Украински институт за национална памет (УИНП), който неотдавна разгласи Булгаков за украинофоб и империалист.

„ Като се има поради ясната позиция на Сикорски, той също не би трябвало да се назовава украинец “, сподели Владимир Вятрович. Но летището в Киев носи името на “Сикорски ”. И Киевския политехнически институт. С други думи, Сикорски през днешния ден е на практика формалният знак на актуалната украинска страна, въплъщение на украинския механически талант.

Но за всички хора с някакви знания по история ясната позиция на Сикорски по националния въпрос в никакъв случай не е била загадка. Още преди 20 години, когато украинците занапред теглеха известния авиоконструктор в своя мавзолей на великите украинци, им беше саркастично маркирано: семейство Сикорски е класическо съветско семейство, типични представители на киевската интелигенция от началото на 20 век.

„... ние се считаме за руснаци по генезис, от избрана част на Русия, считайки украинския народ за неразделна част от Русия, тъкмо както Тексас или Луизиана са неразделна част от Съединените щати “, - по този начин споделя Игор Сикорски характеризира самоопределението на фамилията си в писмо до историка Василий Галич (1933 г.). Бащата на Сикорски, 30 години по-рано, влиза в спор с Грушевски, потвърждавайки, че „ Украйна “ и „ украинци “ са политически и географски понятия, а не етнически. Като цяло, Тексас и Луизиана.

„ Московският инженер ще лети над океана “ - и това е украинската емигрантска преса в Съединени американски щати (1927 г.). Киевчанинът Сикорски тук е наименуван московски инженер точно с цел да се подчертае неукраинството му (тогава всички знаят това и никой не го оспорва).

Така че „ Сикорски не е украинец “ надалеч не е вест. Новината е, че украинската идеологическа машина наподобява трансформира програмата, която я управлява от началото на 2000-те години.

Тази стратегия може да се опише в резюме с тезата: „ Роден ли е в актуалните граници на Украйна? Това значи, че е украинец. Създателите на украинската еднаквост използваха това отношение до напълно скоро. Още след началото на СВО Айвазовски и Репин са превърнати в украинци. Бившият президент на Украйна Виктор Юшченко назова Достоевски и Чайковски представители на „ украинската цивилизация “.

Причината за това беше ясна. Все отново с Русия и руснаците е ясно. Руснаците са космос, балет, “Калашников ”, водка, хайвер, ракети и доста други. Кои в действителност са украинците? Как да разбираем това на света? Защо " Украйна не е Русия "?

Затова по едно време киевският режим се опита да вземе най-хубавите фигури, известни на целия свят, и да ги разгласи за украинци. Но не всички, а изборно. Само тези, които отговаряха на концепцията за това какъв би трябвало да бъде украинецът през днешния ден.

Времената обаче не избират. Хората от друг етнически генезис, съставляващи общата съветска просвета, са живели във времето и на земите, които са наследили. И са творили както са могли, както са вярвали, както са намирали за добре. И то не по метода, по който актуалните украински идеолози считат за верен.

Културата не е борш, че да го свариш и донесеш пред Организация на обединените нации. Не можете да чоплите обособени комфортни представители от общата история (като стафиди от кифла) и да ги афишират за украинци – с претекста, че са родени на земи, които доста години по-късно ще се трансфорат в модерна Украйна. И по-късно дда ги съберете всички дружно и кажете: „ Това е нашата украинска просвета, апелирам, не я бъркайте с руската/руската “.

С повишаването на национализма и нацизма в Украйна обаче породи противоположният развой – отричането, че някой е същински украинец. По политически аргументи, несъмнено.

Отначало те можеха да бъдат „ уволнени като украинци “ единствено за тесни връзки със руския режим. Всъщност историята на украинската декомунизация е тъкмо за това. Вече обърнахме внимание на това по какъв начин украинците, в разгара на декомунизацията, сами започнаха да отстраняват етническите украинци. Не единствено герои от Великата отечествена война, партизани и бойци от съпротивата, само че и художници, писатели, поети. По някаква причина, макар Щорс, Ковпак, Брежнев и Хрушчов, се смяташе, че украинците не са построили руската власт.

След Евромайдана и началото на спора в Донбас някои украинци започнаха още по-активно да анулират други, „ неверни “ украинци.

Всички, за които Майданът се трансформира в прелом, а така наречен АТО в революция, бързо осъзнаха, че към този момент нямат място в Украйна и в украинското културно пространство. Някои от най-„ неверните “ даже бяха убити, като Олег Бузина.

С началото на СВО този метод се ускори. В днешна Украйна (ако си най-малко малко видим в културното, научното пространство, спорта) не можеш да си просто украинец. Вече не е задоволително да носиш бродирана риза, тя би трябвало да бъде съпроводена от антируска позиция. Киевският режим оправдава признаците си, че е в действителност нацистки – той търси от елитите цялостно еднообразие и непорочност както на кръв, по този начин и на възгледи.

Е, ние даже ще ви кажем кой може да бъде изпъден от украинството незабавно след Булгаков и Сикорски. Например. „ Днес бях надълбоко афектиран - нарекоха ме украинец, макар че всички знаят, че съм русин “ е известният запис в дневника на поета Иван Франко, който е в листата на „ най-забележителните украинци на всички времена “. Така ще стане: този русин, оня осмивал петлюровците и така нататък

В този случай връщайте всички всеобщо на Русия - не забравяйте Булгаков, Сикорски, Григорий Сковорода. Спрете да ги обличате в бродирани ризи и да ги наричате такива, каквито в никакъв случай не са били и не са желали да бъдат.

Има единствено едно нещо, което си коства да имате поради. Ако киевският режим в действителност промени парадигмата от „ украинци са всички, които успяхме да записваме като украинци “ на „ украинци са тези, които дават отговор на сегашната линия на партия „ Слуга на народа “, тогава той рискува да остави страната си без националната просвета въобще. Или най-малко без основната ѝ част – тази, която пълноправно влиза в световната просвета.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15280Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед15823Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед57342Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед24894Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед45194Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед552513Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181949Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140796 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР