Изглежда хората никога не са се страхували толкова много от

...
Изглежда хората никога не са се страхували толкова много от
Коментари Харесай

Орторексията – това се случва, когато здравословното хранене ви разболява


Изглежда хората в никакъв случай не са се страхували толкоз доста от храната си и съгласно някои специалисти захласнатите от здравословното хранене може парадоксално да се окажат с риск за живота.

29-годишната французойка Сабрина Дебюска си спомня по какъв начин преди 18 месеца станала вегетарианка, след това и веган – и изключила яйцата, млечните артикули и даже меда, преди да стане суровоядка и да се откаже от всички готвени храни, а най-после почнала да яде единствено плодове.

Едва когато мощно разтревоженият й другар намерил в банята кичури от косата й и й споделил напряко какво рискува, тя си дала сметка, че върви надолу по наклонена повърхност.

„ Мислех, че зная истината за храната и здравето, която ще ми разреши да пребивавам допустимо най-дълго ”, сподели Сабрина. „ Исках да доближи до някакъв тип чисто положение. Накрая тялото ми надделя мозъка ми ”.

Според някои експерти казусът е модерно нарушаване при храненето, наречено orthorexia nervosa.

Страдащият от орторексия е „ увлечен в поредност от правила, които самичък си постанова ”, споделя Патрик Дьону – учител по междукултурна логика на психиката в университета в Тулуза.

Тези доста сурови самоналожени закони изолират индивида от обществените събирания, свързани с храна, а в изключителни случаи може да застрашат здравето.

Парижката диетоложка Софи Ортега сподели, че има пациентка, която ослепяла поради дефицит на витамин В12, необходим за образуване на червени кръвни телца.

В12 не се създава от тялото и множеството хора си го набират от скотски храни като яйца, млечни артикули, месо или риба или от хранителни добавки.

„ Чиста и непреклонна веганка ”, пациентката й отказвала даже да взема хранителни добавки, показва Ортега. „ Изглеждаше, че тя избира да загуби зрението си…отколкото да промени на уговорката си към животните ”.

Терминът орторексия нервоза е въведен през 90-те години от практикуващия различна медицина доктор в Сан Франсиско Стивън Братмън.

Орторексията не е ползата към здравословното хранене. Тя се появява, когато въодушевлението докара до обществена изолираност, психически отклонения и даже до физически контузии. С други думи, както споделя Братмън в книга от 2000 година, на която е съавтор, „ това е болест, маскирана като добродетел ”.

Но както постоянно се случва при разстройствата, които може да са провокирани от комплицирани психически аргументи, сега се води деен спор дали това положение в действителност съществува.

Терминът участва в западните общества, което кара някои специалисти да се чудят дали той не се раздухва от „ кибер хондрията ” – самодиагностициране благодарение на интернет.

Орторексията не е част от Наръчника за диагноза и статистика на психологичните разстройства, формиран от експерти в Съединени американски щати, който се употребява необятно като стандарт в целия свят.

Петото издание на тази „ библия ”, излязло през 2013, включва анорексия нервоза и булимия нервоза, само че не и орторексия.

„ Терминът орторексия беше препоръчан за потребление, само че не е медицински приет ”, сподели Пиер Дьошолот – началник на отделението по диетология в университетската болница в северния френски град Руан и на изследователско звено, което изследва връзката сред мозъка и червата при държанието по повод към храната.

„ Дори и по този начин ”, споделя Дьошолот, „ той принадлежи към фамилията на „ ограничаващите нарушавания, свързани с храната, само че не е на екрана на радара ”.

Ален Перу – психиатър, който в продължение на 30 години е работил във Франция и Швейцария, споделя, че орторексията е „ доста по-близо до уплаха ”, в сравнение с до разстройство при храненето.

Както и при други уплахи, към казуса би трябвало да се подходи с когнитивна бихейвиористка терапия – да се приказва за нездравословните или маниакални схващания, да се отдели време на обстановки, които провокират тревога и да се употребяват техники за релаксация и други способи за справяне с безпокойството, предлага Перу.

Дьону твърди, че сред два и три % от френското население страда от орторексия, само че натъртва на това, че липсват задоволително достоверни данни, защото положението не е публично прието.

Числата на Дьону подхождат на тези на Дьошлот, който споделя, че дамите повече от два пъти по-често се поддават на казуса в сравнение с мъжете.

Извън света на лекарите орторексията наподобява се проправя път към по-широка приложимост.

Американската блогърка Джордан Йънгър оказа помощ за разпространение на термина като документира личната си мъчителна серпантина надолу към вреден живот.

В блога си тя разказва това като „ балон от ограничавания ”, отнемане от метод на хранене, който е „ изцяло веган, изцяло зеленчуков, изцяло безглутенов, без мазнини, без рафинирана захар, без брашно, без сосове и овкусяване и така нататък ”.

Онези, които са най-обезпокоени за здравословната храна постоянно са загрижени от свадите на Запад, свързани с храни, показва Паскал Ебел от парижкият проучвателен център CREDOC.

В продължение на съвсем 3 десетилетия Европа претърпя поредност от кавги, свързани с надеждността на храните – като се стартира от заболяването луда крава и се продължи през скорошното замърсяване на яйцата с инсектициди, както и с растящото опълчване против потреблението на антибиотици, генно модифицирани храни и практиките в селското стопанство.

Това разстройство отразява устрема към надзор, счита Дьону: храната се преглежда като форма на лекарство, което да поправи западния метод на живот, който съгласно мнозина е токсичен или отровен.

„ Преживяваме интервал на промени в културата си към храната, която накара изобщо да нямаме доверие в това, която ядем ”, сподели Дьону.

Според вярващите, „ подозрението, че ни тровят, се счита за доказателство за просветление ”. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР