Изглежда Европа ще стане въглеродно неутрална до 2050 г., а

...
Изглежда Европа ще стане въглеродно неутрална до 2050 г., а
Коментари Харесай

Пътят на Европа към електромобилна индустрия - правилен, но с много въпросителни

Изглежда Европа ще стане въглеродно неутрална до 2050 година, а Европейската зелена договорка се трансформира в основна част от икономическите политики на континента. Интересът към по-чиста автомобилната промишленост и увеличението на каузи на електрически транспортни средства, в този момент е преди всичко в дневния ред на производителите, вложителите и потребителите, написа Emerging Europe.

Няколко страни в района актуализират своите паркове за публичен превоз с електрически транспортни средства (EV), оферират дотации за покупка на електрически автомобили и даже, в тази ситуация на Полша и Румъния, създават свои лични електрически транспортни средства.

Но съгласно някои анализатори в автомобилната промишленост районът към момента има какво да усъвършенства, в случай че желае да се възползва от тласъка към електрическите автомобили, изключително когато става въпрос за това популацията да разбере за какво това е значимо и за какво електрическите автомобили са добър вид.

Според основния изпълнителен шеф на Полската асоциация за различни горива (PSPA) Макией Мазур, нещата наподобяват добре, когато става въпрос за приемането на електрическите автомобили в Полша.

Песимистичен сюжет за Полша, в случай че няма дотации и механизми за финансиране, е, че до 2025 година в страната ще има 130 000 електрическия автомобил. Според Организацията обаче в случай че през идващите две години бъдат признати политики като 100% понижение на Данък добавена стойност и директни дотации, броят на електрическите автомобили ще доближи 280 000. Когато се прибавят plug-in хибриди, броят доближава съвсем половин милион транспортни средства.

Тези числа зависят от политиката, която полското държавно управление взема решение да следва през идващите няколко години, споделя, Мазур

" На 20 август министърът на околната среда разгласи промени в подробните правила за оформяне и пресмятане на цени за търговия с електрическа енергия. С изменението се вкарва специфична група цени, категорично отдадена на обществено налични зарядни станции ", изяснява Мазур.

Той прибавя, че това изменение ще отстрани една от най-важните спънки пред развиването на електромобилната промишленост в Полша. В момента, съгласно данните на PSPA, в страната има регистрирани 14 788 електрическия автомобил и хибрида. Чисто електрическите транспортни средства съставляват 55 % от този брой.

Въпреки че цифрите, както и съотношението на зарядната станция към транспортното средство, са обнадеждаващи, може и би трябвало да се направи повече за подсилване на обществената инфраструктура за зареждане.

Най-горещите вести в Полша сега обаче са проектите страната да създаде личен електромобил до 2023 г.Прототип на електрическото транспортно средство, наименуван Izera беше показан по-рано тази година.

" Търговският триумф на полския план за електомобил ще бъде доста сложен за реализиране ", споделя Мазур. " Полската марка има намерение да предлага транспортни средства в известни сегменти, които би трябвало да се открояват във връзка с качество, аксесоари и - на първо място - рационална и атрактивна цена. Конкуренцията в тези области към този момент е доста интензивна и ще бъде несравнимо по-голяма през 2023 година "

Румънският производител на коли Dacia, благосъстоятелност на Renault, е различен районен производител, който неотдавна се впусна в произвеждане на електрически автомобили. Неговият напълно електромобил, Dacia Spring, би трябвало да бъде най-евтиният сходен на европейския пазар. Но Dacia пробва друга тактика спрямо сътрудниците си от Полша - Spring няма да се създава в Румъния, а в Китай, с цел да се запазят цените на дребно допустимо най-ниски.

Обществен превоз

Що се отнася до публичния превоз, Европа се оправя надалеч по-добре и в доста връзки към този момент е много по-напред. Литовската Elinta Motors да вземем за пример възнамерява да направи микробуси, създадени напълно в Литва. Микробусите ще имат батерия, създадена също в Литва, два пъти по-голяма от потенциала на колите на Tesla. В Естония самоуправляващите се електрически рейсове към този момент са по улиците на някои градове.

Електромобилите изискват акумулатори и това е друга област, в която районът се показва добре. Словашкият производител на акумулатори InoBat неотдавна подписа договорка с Manz, една от водещите европейски компании за произвеждане на високотехнологично съоръжение, която ще отвори проучвателен и развоен център и индустриална линия през идната година.

Словакия създава най-вече коли на глава от популацията в света от 2007 година насам, а автомобилната промишленост е може би най-важният бранш на стопанската система на страната. Въпреки това има закъснения заради прехода към по-екологична промишленост.

" Европа към момента остава мощно подвластна от азиатските снабдители на акумулатори за електрически автомобили ", споделят от InoBat. " Очаква се обаче търсенето да надмине предлагането на пазара в Европейски Съюз за по-малко от пет години. "

Докато страни като Полша и Румъния в този момент играят забележителна роля в електромобилната промишленост по повод и на производството, в Хърватия усещането е по-бавно. Според представител на Асоциация на притежателите на електрически транспортни средства в Хърватия, страната е в дъното на листата в Европейски Съюз с едвам 730 изцяло електрически автомобила по пътищата. И въпреки всичко цената е по-добра от страните отвън Европейски Съюз в района, като Сърбия, където броят на електрическите транспортни средство с батерия на пътя е единствено 102.

Макар хърватското държавно управление да предлага дотации за закупуване на електрически автомобили, те се оферират единствено един път годишно, тъй че през останалите единадесет месеца пазарът на електрически автомобили в страната е най-вече в хибернация. Освен това има проблем с неизползваните дотации, защото средствата не са обвързани с непосредствения миг на закупуване на автомобил.

Въпреки това Хърватия има своите триумфи в региона на електрическите автомобили. Rimac, който през предходната година притегли вложения от Porsche и Hyundai, към този момент създава един от най-бързите електрически автомобили в света, C_One, и сега работи върху своя модел C_Two, който се чака да бъде най-бързият сериен автомобил, юридически в миналото, когато излезе в продажба идната година. Цената му обаче, евентуално към два милиона евро, значи че всеобщото прилагане е малко евентуално. В края на краищата Rimac е супер автомобил.

Ясно е, че държавните управления в Европа би трябвало да работят за увеличение на инфраструктурата и дотациите, които оказват помощ за покупка на електрически автомобили. Знаците са обнадеждаващи, само че би трябвало да се свърши още доста работа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР