Изглежда енергията на Английската централна банка (АЦБ) за продължаване на

...
Изглежда енергията на Английската централна банка (АЦБ) за продължаване на
Коментари Харесай

Дейв Рамсдън, АЦБ: Няма да позволим инфлацията да се вкорени

Изглежда силата на Английската централна банка (АЦБ) за продължение на лихвените покачвания е надалеч от това да се изчерпи, а цената на заемите ще продължи да се повишава високо в идващите месеци.

В четвъртък представител на финансовата институция уточни, че е " доста евентуално " лихвите да бъдат увеличени в допълнение, с цел да се възпре вкореняването на инфлацията, заяви Ройтерс.

" Ще би трябвало да отговорим, каквото и да се случи, само че желаеме хората да схванат, че няма да позволим високата инфлация да стане устойчива и да излезе отвън надзор, както се случи през 70-те и 80-те ", сподели заместник-управителят на АЦБ Дейв Рамсдън в изявление за BusinessLive.

По думите му лихвите " е доста евентуално да би трябвало да бъдат нараснали в допълнение ". От предишния декември насам АЦБ утвърди пет лихвени покачвания в опит да спре инфлацията. Следващото съвещание на банката следва при започване на август, като упованията са за продължение на най-дългата серия на стягане от 25 години насам.

В четвъртък вложителите виждат близо 83% късмет АЦБ да разгласи рядко за регулатора нарастване от 50 базисни пункта (б.п.), откакто до момента ходовете бяха в размер на 25 б.п. През юни централната банка изрази подготвеност да работи по-агресивно при нужда.

Рамсдън повтори най-скорошната прогноза на АЦБ за инфлацията - понастоящем на равнище от 9,1% през май - която се чака да надмине 11% в края на годината.

По-рано денем представител на ведомството на Андрю Бейли уточни, че АЦБ може да задължи банките да употребяват своите финансови буфери и да спрат да изплащат дивиденти по време на рецесия, с цел да се избегне образуването на вакуум в кредитирането към семейства и бизнеси.

Банките не бяха склонни да употребяват финансовите си буфери при експлоадирането на пандемията заради опасения от пазарни реакции. Причината - потреблението им поставя на пауза изплащането на дивиденти, бонуси и купони по някои отговорности, изясни Виктория Сапорта от АЦБ.

Затова и тя предложи налагането на такова предписание. " Понеже Лондон е база за доста интернационалните банки, предлагането ще бъде разисквано със международните регулатори, преди да се вземе каквото и да е било решение. Трябва да се обясни по какъв начин тъкмо ще се случва ", сподели Сапорта.

Източник: Investor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР