Изглежда, че Западът най-накрая започва да разбира рисковете от доставката

...
Изглежда, че Западът най-накрая започва да разбира рисковете от доставката
Коментари Харесай

Украйна изложи оръжейните интереси на Запада

Изглежда, че Западът най-сетне стартира да схваща рисковете от доставката на най-модерните оръжия за Украйна. Тази страна се трансформира в грамаден черен пазар за стотици хиляди оръжия, внезапно оказали се надали не свободния пазар. Къде и по какъв начин се продават картечници и ПЗРК в Украйна - и по какъв начин всичко това в последна сметка ще бъде употребявано против самите поданици на западните страни?

Западът все по-често подлага на критика оръжейния бяс – всеобщите доставки на американско и европейско оръжие на Киев. Към предходните причини за недопустимостта на отпущането на многомилиардна помощ на Украйна на фона на нуждата от многомилиардни вложения в американската стопанска система (за която някои конгресмени в този момент говорят) и опасенията от изчерпването на американските арсенали, бяха добавени гласове, че тези оръжия могат просто да наклонен.

Панаир на оръжията

„ Веднага щом спорът в Украйна завърши, оръжията ще влязат на незаконния пазар. Виждали сме това в други спорове. Престъпните организации към този момент следят тези оръжия “, сподели генералният секретар на „ Интерпол “ Юрген Щок. Според него оръжията могат да отиват както в Европа, по този начин и в други страни.

Хер Щок, несъмнено, бърка. Западните оръжия няма да изоставен Украйна след края на спора – те към този момент си излизат. Така през март на един от украинските уеб сайтове за продажба на коли се появи доста забавна реклама за продажба на бронирани джипове „ Ланд Роувър “. В обяснението към него се показва, че тези транспортни средства преди този момент са били в склада на английската войска. Тоест това бяха същите коли, изпратени от Англия в помощ на украинската войска. Сега има от ден на ден такива реклами.

В интернет можете да намерите предложения за продажба на пушки M16, доставени от американците на Украйна, както и други мостри на западно стрелково оръжие (щурмови пушки M4, италиански „ Берета “ и др.). И освен стрелково оръжие - за продажба се пускат много скъпи противотанкови системи „ Джавелин “, които самите украинци нареждат като " оръжие знамение ". Чудо, апропо, в случай че би трябвало да спрете брониран автомобил за инкасо.

Разбира се, Русия е отговорна за целия този панаир на оръжието. „ Черният пазар на оръжия в Украйна набъбна фрапантно след съветската инвазия през 2014 година заради големия размер на наличните оръжия и ограничавания надзор върху тях От 2013 до 2015 година беше изгубен надзор над близо 300 000 ръчни оръжия “, написа „ Вашингтон Пост “.

В страната постоянно бяха арестувани бойци, които се опитваха да продадат част от тези „ изгубени “ оръжия и муниции. Далеч не цялото оръжие се продава от елементарни бойци, надалеч не всичко отива от украински ръце в украински ръце и още повече не от 2014 година

Факт е, че съвсем незабавно след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Украйна (на чиято територия останаха складовете на няколко военни окръга) се трансформира в един от най-големите продавачи на руско оръжие. И освен с легални, само че и с противозаконни способи – по сиви схеми, в които участваха не елементарни бойци, а украински генерали и политици. Според злите езици серията от детонации във военни хранилища предишното десетилетие направиха допустимо отписването на оръжия, фактически продадено в Близкия изток.

И през днешния ден нищо не пречи на украинското управление да повтори маневрата, изключително откакто опциите са нарастнали фрапантно. Съединените щати към този момент са дарили на Украйна 1400 ракети „ Стингър “, 5500 противотанкови ракети, 700 атакуващи дрона “Суичбрейд “, както и голямо количество мини, муниции и други оръжия. В резултат Украйна се трансформира в най-големия адресат на военна помощ от Съединени американски щати. И това е без да се вземат поради оръжията, доставени от други страни.

Национален бизнес

Масовите доставки основават повече от просто количествени благоприятни условия. Първо, редица оръжия, доставени от Запад са в огромно търсене в други страни и интернационалните терористични организации. Второ, някои от оръжейните са доста по-модерни и затова по-скъпи от старите руски оръжия. Трето, с цел да се скрие фактът на дефицит, в този момент даже не е належащо да се провеждат детонации на хранилища - съветската войска постоянно „ калибрира “ украинските военни уреди. Включително и тези, които се употребяват като част от западната система за пренос на оръжия.

И най-после, украинските водачи очевидно се готвят за близкото бъдеще, в което успеха на Русия наподобява съвсем неизбежна. Това значи, че тези фигури към този момент би трябвало да се грижат за средствата за прехранване (и още по-добър живот) в заточение.

Разбира се, американските управляващи твърдят, че нищо от това няма да се случи. Държавният департамент съобщи, че Украйна се ангажира " да не трансферира съоръжение в трети страни без разрешението на американското държавно управление ". И редица специалисти оферират способи за решение на казуса с неразпространението - само че всички те се концентрират върху въвеждането на външен надзор върху доставката и разпространяването на оръжия. И за какъв надзор можем да приказваме в обстановка, когато се водят военни дейности, а съветските ракети постоянно унищожават хранилища?

Освен това самите Съединени американски щати нарушават по този начин нареченото предписание за крайния консуматор, което принуждават Украйна да съблюдава. „ И по този начин, в средата на април Съединени американски щати ускориха наличието си в украинския спор, като оповестиха доставката на хеликоптери Ми-17, които закупиха от Русия преди 10 години. Въпреки това, според изискванията на продажбата, Съединени американски щати се задължиха да не трансферират тези оръжия в трети страни без разрешението на Русия “, напомня „ Вашингтон Пост “.

Да, наподобява, че „ съветската експанзия “ в Украйна оправдава нарушаването на нормите – само че тези оправдания никога не разрешават усилване на режима за надзор на въоръженията. „ Нарушаването на клаузите за крайни консуматори е сериозна опасност за способността на страните да управляват потреблението на оръжия “, споделя специалистът на Американската асоциация за надзор на оръжията Джеф Абрамсън.

Освен това би трябвало да разберете, че в редица обстановки това съглашение ще бъде нарушено не от украински генерали, а от американски. Казано по-просто, някои европейски специалисти твърдят, че съвсем две трети от оръжията, доставени на Киев, не доближават до украинската войска, а се разпределят от Пентагона за други външнополитически потребности.

Не е изненадващо, че редица близкоизточни джихадисти към този момент назовават спора в Украйна „ божи подарък “, очаквайки приток на оръжия оттова. И никога не пушки с патрони, а противовъздушни установки, подобаващи за заличаване на цивилен самолети, и ракети за заличаване на бронирани цели. Дори противокорабните оръжия ще намерят приложение.

И целият свят ще заплати за тази продажба. Тук би трябвало да разберете спецификата на международния пазар. Ако да вземем за пример терористични групи в Персийския залив придобият противокорабни ракети „ Харпун “, това неотложно ще сковава придвижването на петролни танкери. Не тъй като капитаните ще откажат да плават, а тъй като ще им бъде неразрешено да плават от застрахователните компании, които не желаят да банкрутират поради потъването на танкера, който са застраховали.

И Москва още веднъж ще бъде упреквана за това, нали?

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР