Изглежда, че Unity, създателите на популярния гейм енджин, държат много

...
Изглежда, че Unity, създателите на популярния гейм енджин, държат много
Коментари Харесай

Unity пак привлякоха критика към себе си

Изглежда, че Unity, основателите на известния гейм енджин, държат доста потребителската база на Unreal Engine, другият известен енджин през днешния ден, да се усили за тяхна сметка. По-рано тази седмица от компанията оповестиха въвеждането на нова ценова политика, която ще изисква от разработчиците на игри, употребяващи Unity да отделят избрана сума при всяко инсталиране на тяхна игра. И въпреки и от Unity да обясниха по какъв начин това ще засегне главно огромните студиа, то брожението в редиците на разработчиците не закъсня.

Настоящата смяна в политиката на компанията и де факто нарастване на цената за основаване на игри благодарение на Unity идва едвам година след последното нарастване. Настоящото бива целесъобразно от президента на Unity Марк Уитън като належащо за поддържането на Unity Runtime, изпълнимият файл, който дава отговор за положителната работа на игрите направени с Unity и за разнообразни други функционалности. Промените бяха посрещнати на нож от разработчиците, които насочат разнообразни рецензии към обявения проект. Едни от тези рецензии да вземем за пример са свързани с игрите в Xbox Game Pass, както и с опцията недоброжелатели да желаят да навредят на даден разработчик, като преднамерено конфигурират неведнъж дадена игра. По-късно Unity демонстрираха, че са се вслушали в гласа на разработчиците и нанесоха съответни промени в проекта, а по този начин също разясниха, че за възможните злонамерени инсталирания, те имат съответен проект по какъв начин да ги предотвратят, а що се отнася до абонаментни услуги, като Game Pass, то въпросните такси в сходни случаи ще се поемат не от разработчика, а от притежателя на платформата. Ще е забавно да разберем и мнението на Редмънд по случая, които не обичат да дават пари. Освен това, инсталациите на игри в хода на благотворителни акции и такива по набиране на средства, няма да бъдат таксувани, дават обещание Unity. Уитън повтаря също по този начин преди декларираното от него, че актуалната смяна ще засегне една в действителност дребна част от всички основатели на игри благодарение на Unity – към 10 %.

Въпреки уверенията на Уитън обаче, в последните дни гневните мнения към Unity не стопират, като разработчици заплашват намерено, че ще сменят енджина, с който работят. Това да вземем за пример обмислят от инди разработчика Aggo Crab, до момента в който Massive Monster, основатели на Cult of the Lamb написаха в „ Х “, че тези, които имат намерение да си закупят играта, би трябвало да го създадат до първи януари, когато и влизат плануваните ценови промени, тъй като разработчикът към този момент няма да я предлага. Innersloth, основатели на Among of Us излязоха със особено заявление по случая, в което изясняват, че ще се забавят с спомагателното наличие за играта, до момента в който създадат съответните промени по промяна на Unity с друга система.

Много разработчици споделят мнението на Гари Нюмън (Gary’s Mod, Rust), че не размера на съответните такси са казуса тук. В пространна обява на уеб страницата си, озаглавена „ Unity могат да отидат да се ш*** “ той декларира, че и за какво Rust 2 ще е на друг енджин.

„ Боли ни тъй като не сме се съгласявали с това. Използваме енджина, тъй като плащаме авансово и по-късно може да изкараш продукта си на пазара. Не бяхме известени, че това ще се случи. Не бяхме предизвестени. Не се допитаха до нас. Прекарахме 10 години в построяването на Rust посредством Unity. Плащали сме си всяка година. И в този момент те взеха, че трансформираха разпоредбите “, обобщава Нюмън.

Последните няколко години не са изключително сполучливи за Unity. За последно те си навлякоха още веднъж гнева на мнозина откакто през лятото на предходната година оповестиха проект да интегрират софтуера на горист разработчик, като AppLovin, снабдители на това, което постоянно се назовава „ нежелателен програмен продукт “, в Unity. След настъпилото недоволство в Интернет, те се отхвърлиха от желанията си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР