Изглежда, че озадачаващо неврологично заболяване засяга все по-голям брой млади

...
Изглежда, че озадачаващо неврологично заболяване засяга все по-голям брой млади
Коментари Харесай

Канада: Мистериозно неврологично заболяване озадачава учените

Изглежда, че озадачаващо неврологично заболяване визира все по-голям брой младежи в канадската провинция Ню Брънзуик, оповестява " Гардиън ".

Цитиран е чиновник на здравната мрежа Vitalité, един от двата здравни органа в провинцията, който избира да остане неназован, предупреждаващ, че болестта озадачава локалните медици и учени от известно време насам.

Случаите наподобява се усилват, като засягат младежи без никакви предходни здравословни проблеми. Симптомите включват прогресивна и бърза загуба на тегло, бодърствуване, халюцинации, замъгляване на паметта и лимитирана пъргавина. Смята се, че заболяването води до бърза загуба на когнитивни качества измежду някои от засегнатите.

Според цитирания осведомител, от пролетта на 2021 година насам формалният брой на случаите, които се проверяват, е 48. По това време локалните поданици за първи път научават за заболяването, откакто изтекла в медиите докладна бележка от Агенцията за публично здраве на провинцията предизвестява лекарите да внимават за признаци, сходни на заболяването на Кройцфелд-Якоб (CJD). Смъртоносното заболяване на мозъка се предизвиква от погрешно образувани протеини.

" Сътрудничим си с разнообразни национални групи и експерти; все още обаче не е открита ясна причина ", се споделя в изтеклата записка. При последвалите инспекции не са открити доказани случаи на CJD.

" През последните над 20 години не сме виждали сходно скупчване на диагностично устойчиви неврологични болести ", е представен да споделя тогава Майкъл Култарт, началник на канадската мрежа за наблюдаване на CJD.

Според информатора на здравната мрежа Vitalité и цитираните източници, заболяването може да е засегнала към този момент до 150 души.
Кои хронични заболявания се обострят в края на есента?
Пролетта и есента са сезони, през които хронично болните най-често виждат обостряне на своите болести. Част от тях са изключително ч...
Прочети повече
" Наистина съм угрижен за тези случаи, тъй като наподобява се развиват толкоз бързо... Притеснявам се за пациентите и им изискуем някакво пояснение ", сподели източникът.

Докато учените размишляват върху аргументите за болестта, се появяват догатки за съществуването на фактори на околната среда. Твърди се, че са регистрирани девет случая на болестта, при които двама души, настоящи като болногледачи, само че без генетични връзки, са развили тревожните признаци.

Така да вземем за пример в един от случаите съпругата/болногледачка на мъж, който развивал признаци на деменция и атаксия (дезорганизирани, непохватни придвижвания и усложнения в равновесието), ненадейно почнала да изпитва проблеми със съня, загуба на мускулна маса, деменция и халюцинации. Смята се, че положението ѝ се е влошило повече от това на брачна половинка ѝ.

В различен случай студентка за здравна сестра на двадесет години почнала да демонстрира признаци на неврологично утежняване, сходни на тези на нейната пациентка - жена, разказана като невербална и хранеща се със сонда.

Неназованият чиновник на Vitalité твърди, че е бил стимулиран да проговори поради скоростта, с която се е влошило положението на младежите, наранени от заболяването.
Най-добрите практики да държим инфекциозните болести далеко
Инфекциите са безконечните спътници на индивида. Инфекциозните заболявания тормозят човечеството през вековната му история. Въпреки напредъка на с...
Прочети повече
Грешна диагноза или неврологично заболяване?

През октомври локалните управляващи, в опит да разсеят опасенията, оповестиха, че осем смъртни случая на незнайното заболяване се дължат на неправилна диагноза. През същия месец в епидемиологичен отчет се показва, че няма данни за хранителни, поведенчески или екологични фактори, които да изясняват болестта.

Въпреки това в едно изследване в омари са открити високи концентрации на β-метиламино-L-аланин (BMAA). Икономиката на крайбрежните общности в района значително се дефинира от добива на омари.

Документи, получени посредством искане за независимост на информацията и представени от " Гардиън ", разкриват, че Агенцията за публично здраве на страната преглежда BMAA като допустима причина, само че са нужни спомагателни проучвания. Токсинът се създава от синьо-зелените водорасли и е обвързван с мозъчни болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Цитирани са източници, които удостоверяват, че в отчета от януари, направен от надзорния комитет на провинцията, ще се дефинира дали 48-те случая на болестта са резултат от неврологично заболяване или от неправилна диагноза от страна на невролозите.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР