Изглежда, че Москва засилва и операциите си за оказване на

...
Изглежда, че Москва засилва и операциите си за оказване на
Коментари Харесай

Според Microsoft, пролетната офанзива на Русия в Украйна може да включва кибератаки

Изглежда, че Москва ускорява и интервенциите си за оказване на въздействие, с цел да отслаби поддръжката на Европа и Съединени американски щати за изпращане на по-голяма помощ на украинското държавно управление

Емил Василев преди 17 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 14:00 | 13.03.2023

Как промишлеността за LED крушки си подсигурява, че ще продължим да купуваме

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:17 | 15.03.2023

Осмото знамение на света: Москвич 3е в Русия коства повече от Tesla Model 3 в Съединени американски щати

АвтомобилиИван Давидов - 12:50 | 14.03.2023

Най-важният автомобил от годината, в която си роден 1980 – 1995 [3/4]

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

New York Times: Хакерска група, обвързвана с съветското държавно управление, наподобява приготвя нови хакерски атаки против инфраструктурата и държавните служби на Украйна се споделя в отчет на Microsoft от сряда, което допуска, че дълго чаканата пролетна атака на Русия може да включва дейности в с изключение на дейности на терен също по този начин и в киберпространството.

В отчета се споделя също, че Русия наподобява ускорява интервенциите си за оказване на въздействие отвън Украйна, с цел да отслаби европейската и американската поддръжка за продължение на военната помощ, обмена на разследваща информация и друга помощ за украинското държавно управление. Усилията ще бъдат подхванати в миг, когато една секта в Републиканската партия – а някои и в Демократическата партия – твърди, че поддръжката за Украйна не е главен интерес за Съединените щати.

Засега главната акция за въздействие на Русия е съсредоточена в Европа, само че тя ще се измести към Съединените щати, „ защото годината се доближава към дебата за президентските избори, които ще се проведат през есента “, сподели Клинт Уотс, началник на Центъра за разбор на цифровите закани на Microsoft.

Отпреди началото на войната преди една година напъните на Русия да употребява забележителните си киберспособности против Украйна и неуспехът ѝ да осакати държавното управление по метода, по който американските управляващи чакаха са обект на интензивно изследване и известна мистерия.

Доказателствата, събрани през последните месеци, демонстрират, че Русия постоянно се е опитвала да координира хакерските атаки с физически офанзиви против украинската енергийна мрежа и други цели, само че украинците постоянно са били крачка пред Москва и са имали аварийни системи или са подготвяли нови, в това число са преместили огромна част от цифровите интервенции на страната в облачно пространство.

Докладът на Microsoft има забележителна тежест, защото предизвестията на компанията за идни хакерски атаки в навечерието на войната бяха значително точни, само че той също по този начин подсказва, че съветските цифрови воини, доста от които са свързани с разследващите служби на страната вършат нови опити през втората година от войната.

През последните месеци високопоставени представители на Съединени американски щати започнаха да разискват напъните си в края на 2021 година да подкрепят укрепването на украинската киберзащита и бързането да се трансферира работата на държавните организации в облачни пространства в седмиците след началото на нашествието. Това сведе до най-малко вредите, които Русия съумя да нанесе и разреши на президента на Украйна Володимир Зеленски всеки ден да излъчва известия в интернет, с цел да активизира жителите в битката.

От Microsoft обявиха, че считат, че група, обвързвана с Русия, която са наблюдавали, прави дейности, които може да са „ подготовка за възобновена атака “, в това число разузнаване, интервенции за достъп посредством злотворен програмен продукт за заличаване на данни, сходно на това, което хакерите направиха в първите дни на миналогодишната инвазия.

Наблюдава се усилване на опитите за навлизане в държавни обекти, опитите за навлизане в обекти от сериозната инфраструктура, с цел да се опитат по-късно да употребяват разрушителни или модифицирани офанзиви за приемане на откуп.

каза господин Уотс

Украински публични лица споделят, че следят повече от 10 хакерски атаки дневно, като съветските хакери са се фокусирали върху енергийния бранш, логистичните уреди, военните цели и държавните бази данни.

Наблюдаваме рисковете и заканите в действително време 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Познаваме поименно множеството хакери от съветските специфични служби, които работят против нас.

заяви в изказване Илия Витюк, началник на отдела за киберсигурност в Службата за сигурност на Украйна, известна като S.B.U.

Но даже и съветските кибероперации да наподобяват подготвени да се засилят, украинската отбрана, най-малко към този момент остава мощна, съгласно американски и украински чиновници.

Съединените щати и техните съдружници от време на време насочват киберсилите на Украйна по какъв начин да противодействат на групировки, които се пробват да сковават системите ѝ. Представителите на Съединени американски щати обаче не предоставиха доста детайлности, както отхвърлиха да приказват за информацията, която дават на Украйна, с цел да подкрепят насочването на нейните ракетни и артилерийски системи.

Г-н Уотс съобщи, че изследванията на Microsoft демонстрират, че украинците също по този начин са станали по-устойчиви на съветската агитация и че ползата към съветските новинарски уеб сайтове измежду украинците е понижен фрапантно с напредването на войната.

Вместо това Русия насочи фокуса на интервенциите си за въздействие към украинските бежанци в Полша и други страни. Москва се насочи и към аудиторията на НАТО, пробвайки се да понижи поддръжката за войната.

Решаващата точка за техните интервенции за въздействие в този момент е Западна Европа. Те се пробват да употребяват дейни ограничения, с цел да подкопаят поддръжката за Украйна в Западна Европа.

споделя господин Уотс

Засега Германия остава най-решаващото полесражение за съветските интервенции за въздействие, като Москва се надява да затрудни Берлин да продължи да изпраща спомагателна военна помощ за Украйна.

Според представители на Microsoft и Съединени американски щати, съветските пропагандисти прокарват концепцията, че съюзническата поддръжка за Украйна води до повишение на инфлацията и цените на силата.

Въпреки че е мъчно да се реши успеваемостта на акциите за въздействие по някои индикатори тези старания са по-успешни от хакерските атаки.

Миналата година Русия се опита да реализира доста хакерски атаки против украинската енергийна мрежа, само че украинските бранители обезвредиха стотици офанзиви против енергийните уреди и единствено 30 от тях се трансфораха в сериозни произшествия, които доведоха до спиране на работата, сподели господин Витюк, началник на S.B.U.

Продължителната акция на Русия за ракетни и безпилотни офанзиви против електрическата инфраструктура също се оказа доста по-ефективна от хакерските атаки, като потопи огромна част от страната в мраз и мрак за дни наред.

Г-н Уотс сподели, че даже когато хакерските атаки против електрическата мрежа са сполучливи, „ Украйна е способна да се възвърне доста бързо “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР