Изглежда, че жените не винаги са били нежния пол. Преди

...
Изглежда, че жените не винаги са били нежния пол. Преди
Коментари Харесай

Жените не винаги са били нежния пол

Изглежда, че дамите не постоянно са били нежния пол. Преди повече от 7 000 година в централна Европа, са имали мощни ръце като тези на актуалните шампионки по гребане, което демонстрира, че са правили тежък аграрни труд, съобщи БГНЕС.
Учени от университета в Кеймбридж смятат, че физическата мощ на тези дами е резултат от работата им, която е била напълно ръчна. Те са обработвали почвата, садили семена, събирали са зърно и са го мелели на ръка благодарение на два плоски камъка. Учените са открили това, като са анализирали раменната кост, както и тибията / пищял на крака/ на 45 модерни дами, които играят футбол, тичат и практикуват гребане. След това учените са анализирали група дами с по-заседнал метод на живот.
След това са сравнили тези характерности на костите с вкаменели кости на дами от неолита.
" Сравнявайки костите на модерни дами, трениращи интензивно, с тези на дами отпреди 7 000 година, можем да предположим какви действия са правили нашите далечни предшественички ", изяснява Алисън Макинтош от университета в Кембридж, която е създател на проучването.
При сравнението се оказало, че в случай че тяхната тибия е сходна с тази на академични шампионки по гребане, то тяхната раменна кост е с 11-16% по-здрава от тази на гребкините и близо 30% по-силна от тази на останалите студентски от Кеймбридж, които се занимават по-малко интензивно със спорт.
Свръх развитата горна част на ръката е още по-изразена при дамите от бронзовата ера /преди 4 300 и 3500 г/. Тяхната раменна кост е с 9%-13% по-здрава от тази на шампионките по гребане на Кеймбридж. Възможното пояснение е процесът на смилане на зърното с тежки камъни. „ Тези повтарящи се придвижвания на търкане на два тежки камъка в продължение на часове, евентуално се отразява на силата на ръцете като непрекъснати тежки тренировки по гребане “, изяснява Алисън Макинтош.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР