Изглежда, че инициативата Един пояс, един път“ обхваща всичко, което

...
Изглежда, че инициативата Един пояс, един път“ обхваща всичко, което
Коментари Харесай

Форбс: Инициативата „Един пояс, един път“ е обречена на успех

Изглежда, че самодейността „ Един пояс, веднъж “ обгръща всичко, което визира Китай, и в това време, нищо. Това обаче не значи, че този план е димна завеса, за отклоняването на вниманието.

Той в действителност се реализира на процедура в заседателните зали, държавните кабинети, в държавните предприятия по целия свят, в най-важните от позиция на логистичната тактика места, а също по този начин в особените стопански зони, създавани в десетки страни по света. Този план ще се осъществя, без значение от мнението на американския министър на защитата, че „ Един пояс, веднъж “ е нищо повече от един нагизден опит за диктуване на своите условия.

Контрол върху мрежите с инфраструктура

Пристанища, автомобилни и железопътни пътища, а също по този начин логистични зони не са чак толкоз привлекателни, само че те са кръвоносната система на нашия свят. Това са артериите, по които от една точка до друга се транспортират артикули и хора. И първият стадий от реализирането на самодейността „ Един пояс, веднъж “ се състои в това да съобщи своите искания в тази област.

През последните пет години китайските компании започнаха да стопанисват 77 морски терминала в десетки страни по света. Те строят високоскоростни железопътни коридори по цяла Югоизточна Азия и могат да стартират тяхното строителство даже в Европа и Русия. Те финансират построяването на пътища в Пакистан, строителството на мостове в Бангладеш, построяването на електростанции в толкоз доста страни, че е невероятно да бъдат изброени в тази публикация. Те издигат нови градове и свободни стопански зони в Шри Ланка, Оман, Бирма, Малайзия и Абу Даби, строят голям брой петролопроводи и газопроводи в Централна Азия, Русия и Югоизточна Азия. Те са построили мрежа от директни железопътни транспортни известия от 35 линии, които съединяват индустриалните центрове на западен и централен Китай с европейските градове.

Създавайки цялата тази инфраструктура, Китай показва своето голямо предимство над задграничните компании и страни при приемането на контракти. Неговата тактика е елементарна. Китай заплаща повече. Но ние би трябвало да помним, че икономическите правила не „ Един пояс, веднъж “ ще изиграят своята роля не през днешния ден, а след 10, 20 или 50 години. Напълно явно е, че Китай влага средства в бъдещето, когато всички пътища ще минават през Пекин. И едвам тогава ще може да се приказва за облаги и загуби.

Развитие на нематериалната инфраструктура

Създавайки и развивайки материалната инфраструктура, Китай открива и укрепва дълготрайните политически връзки, които са в учредена на самодейността „ Един пояс, веднъж “. Най-големи триумфи тази самодейност реализира в основаването на по този начин наречената нематериална инфраструктура, която съществува в областта на политиката. Става дума за междуправителствените съглашения, комерсиалните покупко-продажби, митническите съюзи и оказването на помощ.

Откакто в Китай стартира епохата на Си Цзинпин, тази страна постоянно подписва търговски контракти с доста страни по света, отделяйки изключително внимание на тези страни, които се намират около концептуалния маршрут на „ Един пояс, веднъж “. Официално Китай сега работи върху 19 контракта за свободна търговия, като 14 от тях към този момент са реализират на процедура.

Си Цзинпин и неговото обграждане ефективно подписват митнически съглашения по цяла Евразия. Китай е подписал покупко-продажби с Тайван, Финландия, знаково съглашение с Европейски Съюз, а също по този начин план на съглашение с Англия. През предходната година Пекин се причисли към Митническата спогодба за интернационален транспорт на товари, в която вземат участие над 70 страни. Това му разреши да форсира митническите процедури и по-ефективно да транспортира товари.

Успоредно с комерсиалните контракти и митническите съглашения Китай интензивно се включва в играта по оказването на помощ на други страни. Изследователската група по проблемите на интернационалната помощ от Колежа Вилхелм и Мария е изготвила просторен разбор по тази тематика и е направила следните заключения:

Изследването на групата AidData демонстрира, че в света се е появил финансов колос, отправящ предизвикателство даже на най-големите страни-донори. В интервала от 2000 до 2014 година Китай публично е дал финансиране на разнообразни страни по света на стойност 354,4 милиарда $. Това е доста близо до този размер, който за същия интервал са отделили Съединени американски щати – 394,6 милиарда $. В някои страни тези две страни наподобяват като съперници и Китай от време на време протяга ръка към американското водачество, трансформирайки се във водещ донор.

Тези откриватели са открили, че китайската процедура на оказване на помощ не носи измамнически и неуправляем темперамент, както мнозина приказват за нея. Те обаче са разкрили една любопитна специфичност, състояща се в това, че африканските страни, подкрепящи КНР в Организацията на обединените народи, получават премия под формата на значително увеличение на помощта.

Когато има пари

В началото на годината враговете на Китай имаха опцията да се повеселят, когато се появи известието за съкращаването на валутните запаси на тази страна. Някои твърдяха, че Пекин е изгубил над 1 трилион $. Но по-скоро това е бил един дребен крах, тъй като китайските запаси се увеличаваха шест месеца поред и през днешния ден доближават 3 трилиона $, което е нещо напълно всекидневно за Китай. Този въпрос може да се прегледа и от различен ъгъл: Китай ежемесечно печели по 40-60 милиарда $ единствено от несъответствието сред вноса и износа и даже изглеждащите екстравагантни разноски за „ Един пояс, веднъж “ не оказват значително въздействие върху крайните индикатори на КНР. По създание Пекин финансира своите междуконтинентални планове за грошове и колелата на тази самодейност няма да ръждясат още доста дълго време.

Преодолявайки геополитическите разломи

Китай включва всичко по пътя си, преодолявайки геополитическите бариери и сприятелявайки се с страните от двете страни на откритите линии на спора. Китай разгласи, че остарялата външна политика съгласно правилото „ който не е с нас, той е срещу нас “ е „ остаряло геополитическо маневриране “. Той акцентира, че има намерение „ да образува партньорство чрез разговор, където няма място за борба и където вместо съюзи ще съществува дружба “. Това са думите на Си Цзинпин. Китай паралелно развива отношение с Израел и Иран, с Азербайджан и Армения, с Русия и Украйна, с Пакистан и Индия /да се надяваме/, със Северна Корея и Съединени американски щати. При това той пресича всички граници и преодолява всевъзможни загради.

Предимствата на тази политика са ясни. Теоретично, колкото повече страни са на масата на договарянията, толкоз повече покупко-продажби и съглашения, повече геополитическо въздействие и тежест, и по-малко бариери на пътя на търговията.

Силата на двустранните връзки

Може да се каже, че самодейността „ Един пояс, веднъж “ е серия не свързани между тях, само че все пак имащи отношение една към друга търговско-икономически и финансови покупко-продажби, които Китай подписва или с обособени страни, или с групи страни, или с политически блокове в Азия, Европа и Африка. В тези покупко-продажби няма обща подредена конструкция, няма протоколи за участие, няма морализаторски нравоучения, няма авансово открити стандарти, които участниците в самодейността би трябвало да съблюдават в унисон. Всяка страна или блок води договарянията, изхождайки от личните си ползи, а договорката може да се структурира в сходство с едни или други параметри. Когато нещо не върви както би трябвало, Китай може да води договарянията с участника в спора непосредствено, без да основава обстановка, когато в заплаха се оказва цялата многостранна система.

Изглежда, че Китай е осъзнал, че не всички страни са идентични, не всички системи на държавно ръководство работят еднообразно, не всички култури могат да бъдат сложени под един знаменател, установявайки строги стандарти и правила. Тази тактика дава преимущества на Китай над сътрудниците му, тъй като те, оказвайки се без поддръжката на съюз от страни, излизат на кръга против доста по-силен, стремглав и стопански резистентен противник.

На малко казано „ Един пояс, веднъж “ е издигнат по подобен метод, че работи на процедура. /БГНЕС

------------

Уейд Шепард, „ Форбс “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР