Изглежда, че Еманюел Макрон току-що отново извади късмет. Вълнуващата победа

...
Изглежда, че Еманюел Макрон току-що отново извади късмет. Вълнуващата победа
Коментари Харесай

Ще успее ли Макрон да спечели от "ефекта на световното"

Изглежда, че Еманюел Макрон преди малко още веднъж извади шанс. Вълнуващата победа на Франция с 4-2 над Хърватия на финала на Световното състезание по футбол в неделя е тъкмо тази добра вест, за която множеството президенти могат единствено да мечтаят. Това е втората международна купа за страната след триумфа й като хазаин през 1998 година, който провокира вълна от народен оптимизъм.

След 14 месеца на власт рейтингът на Макрон непрекъснато спада, стигайки до едвам 40 %. Въпреки че управлява доста стопански и обществени промени, 40-годишният някогашен капиталов банкер е именуван от доста критици от левицата " президента на богатите " и този етикет му подхожда. Неотдавнашните несъгласия поради разноски за порцеланови съдове, създаване на плувен басейн в президентска резиденция и остри мнения за цената на обществените грижи укрепват облика му на водач, който, най-малко съгласно някои, е надалеч от хората.

Изглежда обаче, че щастието още веднъж се усмихва на Макрон, тъкмо както по време на кандидатпрезидентската акция през 2017 година, когато той се възползва от изключителна поредност от удобни събития, в това число неуспеха на кандидатурата на консервативния любимец поради корупционен скандал.

Макрон, който беше в Москва, с цел да гледа финала със брачната половинка си Брижит, беше разчувствуван от успеха и заставам на терена в поройния дъжд, с цел да прегърне един след различен всеки от играчите, а след това радостно да целуне международната купа. Снимка, показваща го по какъв начин чества един от головете за Франция, размахвайки юмруци във въздуха, стана доста известна в обществените мрежи.

През 1998 година известността на тогавашния президент Жак Ширак внезапно се усили с помощта на " резултата от международното състезание " - рейтингът му скочи с 18 пункта съгласно Френския институт за проучване на публичното мнение (ФИИОМ). Това оказа помощ на остаряващия голист да се възвърне от унизителното проваляне на предварителните избори през 1997 година Сърдечното отношение и въодушевената поддръжка на Ширак към мултикултурния тим на плеймейкъра Зинедин Зидан през 90-те му оказа помощ да се оправи с поредност корупционни кавги, след което той завоюва втори мандат.

 Ще успее ли Макрон да завоюва от
© Reuters

Макрон, който към момента решително командва и не е редуциран до най-вече церемониалната роля, каквато имаше Ширак при режима на " общуване " със социалистите, надали може да завоюва доста повече от няколко пункта от настоящето си ниско равнище. Но все пак политически социолози споделят, че не се изключва прочут растеж на известността - вкъщи или в чужбина.

" Съвсем не е несъмнено, че това, което се случи през 1998 година, в този момент ще се повтори по същия метод ", съобщи пред " Ройтерс " социологът от " Одокса " Гаел Слиман. " Но е доста евентуално известността на изпълнителната власт да се усили с 5, 6, 10 пункта. " " Това може да окаже доста влияние и върху френския стопански дух, увереността на хората в бъдещето, техния оптимизъм като цяло, в това число във връзка с потребителското държание ", сподели той.

Генерал с шанс

Помощниците на Макрон се пробват да омаловажат всевъзможни подмятания за връзка сред политиката и футбола. Те не желаят президентът да бъде упрекван в оказване на въздействие върху Световното състезание, макар че Макрон и брачната половинка му бяха в Москва, с цел да гледат финала. " Ние нямаме нищо общо с това, само че дано се радваме ", сподели Макрон на своите министри предходната седмица, откакто Франция победи Белгия на полуфинала.

Все отново Макрон може да чака еуфория от неделя да провокира вълна от нова самонадеяност и национална горделивост, като в това време евентуално укрепи репутацията на Франция в интернационален проект. За младия президент обстановката ненапълно наподобява на това, което се допуска, че е споделил Наполеон Бонапарт за своите военни командири: не ме интересуват техните умения, " дайте ми генерали с шанс ".

" Трябва да се демонстрира огромна нерешителност, що се отнася до политическия резултат, само че може би ще има честен резултат, който ще продължи през лятото ", съобщи пред " Ройтерс " Фредерик Даби от ФИИОМ. " Аз повече виждам резултат за имиджа на Франция в чужбина, това дава резултат на струпване, то укрепва рефрена на Макрон " Франция се завръща ".

 Ще успее ли Макрон да завоюва от
© Reuters

Във вътрешен проект страната може да се задоволи с покачване на " положителното въодушевление ". След години на висока безработица, икономическа застоялост и поредност от смъртоносни ислямистки нахлуване от 2015 година насам спечелването на международната купа може да помогне на страната да почувства, че най-лошото е отминало. Това може също по този начин да помогне по-лесно да се преглътне горчивият хап, който държавното управление има намерение скоро да предложи - непопулярни съкращения на разноските, предстоящи след лятото.

" Втората половина на годината ще е малко комплицирана ", съобщи пред " Ройтерс " Людовик Субран, който управлява изследванията в " Алианц ". " Покупателната дарба понижава, а тези французи, които не са бизнесмени, се оплакват. Макрон имаше потребност от тази победа. "

Според изследванията на Субран международната купа ще укрепи френското ползване с 0.2 пункта тази година, което на собствен ред ще увеличи икономическия напредък в по-широк проект с 0.1 пункт. Това може да е задоволително, с цел да помогне на Макрон да бъде в звук с химна на френския тим през 1998 година: I Will Survive ( " Ще оцелея " ). /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (475)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР