Изглед към залива откъм старата крепост на Пиран Крайният срок

...
Изглед към залива откъм старата крепост на Пиран Крайният срок
Коментари Харесай

Задава се дело в Европейския съд на една страна членка на ЕС срещу друга


Изглед към залива откъм остарялата цитадела на Пиран

Крайният период за решение на датиращия от десетилетия спор за морската граница сред Словения и Хърватия ще изтече през днешния ден в среднощ, като двете страни вървят към конфликт, защото никоя не е подготвена на отстъпки, заяви ДПА.

Решение от юни тази година изисква Хърватия да обезпечи достъп на Словения до намерено море, само че Хърватия отхвърля да извърши съглашението, настоявайки, че арбитражът е бил засенчен от словенска интервенция в работата му. Така става все по-голяма вероятността от дело в съда на Европейски Съюз, заведено от една страна членка против друга.

Двете страни спорят за границата в Пиранския залив в североизточната част на Адриатическо море откогато напуснаха някогашна Югославия през 1991 година

С крайбрежна линия от 1800 км, Хърватия има искания за суверенитет над залива, блокирайки Словения, с крайбрежие от 47 км, от достъп до интернационалните води.

Любляна и Загреб се съгласиха на интернационален арбитраж през 2013 година в договорка, която накара Словения да вдигне пречките пред участието на Хърватия в Европейския съюз.

Хърватия обаче се отдръпна от арбитража след разкритието, че словенски член от арбитражната комисия е имал противозаконни контакти със чиновник в Любляна. Процесът обаче продължи и докара до решение през юни.

Независимо от отхвърли на Хърватия да признае решението, Словения споделя, че то би трябвало да бъде изпълнено в точния момент и заплаши, че ще блокира Хърватия от влизане в Шенген.

Страна, която не знае къде й е границата, не може да бъде част от Шенген, съобщи словенският външен министър Карл Ерявец една седмица преди крайния период.

Премиерите на Словения и Хърватия Миро Церар и Андрей Пленкович се срещнаха по-рано в Загреб. Срещата, която бе отлагана от септември поради арбитражния спор, не реализира прогрес, с изключение на обещанието двете страни да се въздържат от повишаващи напрежението дейности.

Миналата седмица Словения одобри пакет ограничения за първата фаза на реализирането на арбитража, в това число правила за риболова, до момента в който чиновниците в Загреб не престават да пренебрегват арбитража и приканват за нови договаряния.

Германия и няколко европейски страни дружно със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс поддържаха Словения, а Хърватия не получи поддръжка от блока.

Макар да не е ясно какво ще стане в събота сутринта, допустимо е словенско дело против Хърватия в Европейския съд, написа хърватският портал Индекс, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР