Изглед към София въздух градска среда комини © Николай Дойчинов

...
Изглед към София въздух градска среда комини © Николай Дойчинов
Коментари Харесай

Депутатите размиха отговорността на кметовете за мръсния въздух

Изглед към София въздух градска среда комини

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Защо никой не прави нищо за мръсния въздух

Замърсяването продължава да е неуспех за управляващите, които стрелят слепешката с решенията
3 дек 2018
Ефективни ли ще са санкциите за замърсен въздух за кметовете

Местните управляващи до момента бездействаха, само че персоналната отговорност на кметовете е сложна за доказване и оневинява останалите институции
12 ное 2018
България се доближава до санкция поради мръсния въздух

Европейската комисия към момента вижда съществени пропуски и безучастие на българските управляващи в битката със замърсяването
9 ное 2018
Кметовете ще бъдат глобявани персонално поради въздуха в общините

Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух влязоха в Народното събрание
23 окт 2018
В името на чистия въздух ще се затегнат разпоредбите за продажба на въглища

Кметовете ще носят персонална отговорност за изчистването на въздуха съгласно план за промени в закона на Министерство на околната среда и водите
28 май 2018 Столичният кмет Йорданка Фандъкова можеше да бъде санкционирана персонално с най-малко хиляда лв. тези дни. Ако предложенията за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) бяха в действие, Фандъкова щеше да носи отговорност да вземем за пример, поради това че ограничения като " зелен билет ", които зависят от общината, не са били въведени още в неделя или понеделник, когато замърсяването в София беше в пъти над законовите правила.

В плана на ЗЧАВ, импортиран в Народното събрание от Министерски съвет през октомври, се планува точно такава персонална отговорност на кметовете за превишенията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Той беше гласуван на първо четене в средата на ноември. Между двете четения обаче, тази отговорност беше размита от депутатите.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) предложи кметовете да заплащат санкции сред 5 и 10 хил.лв., в случай че " няма понижение на записания брой превишения на нормите за нездравословни субстанции и/или на средногодишните равнища на замърсителите " по отношение на миналата година. От Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), както и в Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове (където също беше прегледан законопроектът) обаче се опълчиха и желаеха прецизиране на текстовете.

Затова с предложенията, импортирани сред първо и второ четене, се прибавят и другите институции, виновни за качеството на въздуха, измежду които Министерство на вътрешните работи и Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ). От една страна, това наподобява рационално (кметовете не носят отговорност за всички), само че е доста евентуално практическият резултат от тези оферти да е размиване на отговорностите.

Кой ще санкционира кмета?

Едната част от новите текстове са импортирани от депутати от ГЕРБ, измежду които и някогашният екологичен министър и ръководител на комисията по екология в Народното събрание Ивелина Василева. Според тях освен кметовете, само че и шефът на локалното Регионална инспекция за опазване на околната среда, органи на Министерство на вътрешните работи и транспортно министерство имат избрани отговорности.

Правилата за санкциите остават същите, както и при първичното предложение, само че е вкарана спомагателна стъпка - " осъществен разбор " от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда за аргументите, довели до липса на понижение на броя на превишенията на нормите за нездравословни субстанции и на средногодишните равнища на замърсителите. Така, съгласно вносителите, ще се предотврати опцията за налагане на наказания на кмета, в случаите когато не е отговорен - когато има трансгранично замърсяване или виновността носи съответен индустриален източник.

Има два казуса с това предложение. Първо, поради и сегашната ниска успеваемост на Регионална инспекция за опазване на околната среда и техните инспекции, може да сме съвсем сигурни, че санкции на кметове няма да има. И второ, субективният детайл ще разреши санкциите да бъдат употребявани като инструмент за институционален надзор върху локалната власт.

В предложенията не е конкретизирано кой тъкмо ще постанова санкцията. Използвана е пасивна форма на глаголите: кметът на общината " се санкционира ", а санкцията " се постанова ".

Министерство на вътрешните работи и МТ - все по този начин (без)отговорни

Кметовете ще би трябвало да внасят доклади за осъществяване на стратегиите за въздуха и да впрегнат всички старания на общинските действия и инфраструктура, с цел да обезпечат чист въздух. Депутатите са добавили разяснения, че Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство реализират контрола върху моторните транспортни средства. Това е по този начин и по актуалното законодателство, само че то по никакъв метод не помата за понижаване на замърсяването, поради формалните механически прегледи.

Аргументите за тези допълнения в законопроекта са, че посредством вкарване и на другите виновни институции се прави опит за ясно разграничение на отговорността на локалната власт, защото излъчвания от индустрията се управляват от Регионална инспекция за опазване на околната среда, а излъчвания от коли - от Министерство на вътрешните работи. Една от рецензиите към законопроекта беше, че кметът еднолично не всеки път може да се пребори с мръсния въздух.

Повече пари и надзор над горенето

Кметовете ще получат разширени пълномощия: да вземем за пример да могат да глобяват при замърсяване от строителство. Предлага се размерът на санкцията да бъде сред 100 и 1000 лева за физически лица, а имуществената глоба за юридически лица да е сред 500 лева и 2000 лева Парите от санкции ще отиват в общината, без значение дали санкцията е наложена от нея или от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Държавната организация по софтуерен и метрологичен контрол (ДАТМН) пък ще може да изтегля от пазара твърди горива, които не дават отговор на условията.

Трима депутати от Българска социалистическа партия също са внесли оферти сред първо и второ четене. Те оферират допълнение на дефиницията за твърди горива и дърва, брикети от дърва, пелети и брикети от биомаса, защото досега в закона са посочени единствено въглищата. Вносителите цитират Националната стратегия за въздуха, дело на Световната банка, съгласно която горенето на дърва с ниско качество (високо равнище на влажност) също е проблем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР