Изгарянето на отпадъци може да продължи в ТЕЦ Брикел, предупреждават

...
Изгарянето на отпадъци може да продължи в ТЕЦ Брикел, предупреждават
Коментари Харесай

Грийнпийс огорчени, че ТЕЦ Брикел заобикаля екооценката

Изгарянето на боклуци може да продължи в Топлоелектрическа централа " Брикел ", предизвестяват от " Грийнпийс ".

От организацията показват, че делото против въглищната централа е получило непредвиден поврат, откакто Върховният административен съд е отменил решението на Административния съд в Стара Загора, което задължи Регионална инспекция за опазване на околната среда да преразгледа решението си дали Топлоелектрическа централа " Брикел " би трябвало да оцени негативните резултати върху здравето на хората, преди да продължи с изгарянето на боклуци.

Те декларират, че след решението на Върховен административен съд централата може да получи позволение за изгаряне на боклуци без оценка на въздействието върху здравето и околната, заобикаляйки новата нормативна уредба, която направи тази оценка наложителна без значение от количествата боклуци. Ако Върховен административен съд беше удостоверил решението на старозагорския съд, " Брикел " АД трябваше да стартира процедурата по разрешаване на горенето на боклуци изначало, разясняват от " Грийнпийс ".
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Брикел " възобновява работата си

РИОСВ-Стара Загора анулира актът за прекъсване на мощностите

Според тях съдът не е взел поради честите повреди на централата и неприятното ѝ техническо положение, а също не се е съобразил със наложителната процедура на Съда на Европейски Съюз, според която не е от голяма важност дали отпадъците се " обезвреждат " или " оползотворяват ", защото и двете действия могат да причинят значително замърсяване на околната среда.

Решението на съда е дефинитивно и не предстои на обжалване. Могат да бъдат обжалвани единствено присъдените правосъдни разходи от 8 500 лв., прецизират от " Грийнпийс ".

От организацията декларират, че са неприятно сюрпризирани от решението , което слагало леке на българската правосъдна система.
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Брикел ": Дейността ни е спряна непозволено и крие редица опасности

Сливен и Перник може да останат без топла вода, а Гълъбово без отопление

Те са обезпокоени и от обстоятелството, че е изменен докладчикът по делото. Вместо от избрания от системата за инцидентно систематизиране на делата арбитър, делото е било решено от арбитър, командирован от Административния съд в Пловдив.

Решението на Върховния административен съд е голяма стъпка обратно в битката за чист въздух в България, безапелационни са екозащитниците. Според тях в това решение прозира неразбирането, че морално и механически остарели централи като " Брикел " нямат бъдеще.
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Брикел " прави станция за премерване на въздуха в Гълъбово

Според шефа дейностите на институциите ще доведат до огромни загуби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР